Războiul din Ucraina, actualitatea politică dar și contextul global de securitate se află în atenția presei internaționale. “Ucraina înregistrează, pe frontul de sud, cea mai mare străpungere de la începutul războiului”, titrează Le Soir. „Forţele armate ucrainene înaintează în est şi în sud, unde mai multe zone strategice au căzut din nou în mâinile Kievului. Recentele cuceriri ale Kievului în sud ameninţă şi mai mult liniile de aprovizionare a celor 25.000 de soldaţi ruşi situaţi pe malul vestic al Niprului. Principalele poduri care trec fluviul au fost deja distruse de Kiev, obligând trupele ruse să folosească treceri improvizate. O nouă înaintare de-a lungul râului ar putea sa le izoleze complet. În ultimele zile şi în ultimele săptămâni, armata ucraineană a realizat astfel progrese substanţiale în două din cele patru regiuni ocupate de Rusia şi anexate de Moscova săptămâna trecută în urma pretinselor referendumuri”.
„Zelenski decretează drept ‘imposibile’ convorbirile dintre Ucraina şi Vladimir Putin” anunță Reuters. Preşedintele ucrainean a semnat un decret prin care blochează perspectivele oricăror discuţii ale ucrainenilor cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, însă lasă deschisă uşa convorbirilor cu Rusia. Decretul oficializează declaraţiile făcute de Zelenski, vineri, după ce preşedintele rus a proclamat patru regiuni ocupate ale Ucrainei drept parte a Rusiei, în ceea ce Kievul şi Occidentul au calificat drept un simulacru ilegitim.
Fondatorul și CEO-ul Tesla, Elon Musk, a stârnit o controversă pe Twitter, propunând un plan de pace pentru Ucraina, cu concesii către Rusia și cerând părerea abonaților săi, scrie El Periodico din Spania. Elon Musk propune, de asemenea, ca Ucraina să „rămână neutră”. „În cele din urmă, acesta va fi cel mai probabil rezultatul. Întrebarea este câți oameni vor muri înainte de a ajunge la acesta”, a spus el. Planul lui Elon Musk presupune ca Peninsula Crimeea „să fie o parte oficială a Rusiei așa cum a fost din 1783”. Omul de afaceri american a mai avertizat că Rusia va ordona mobilizarea generală, în cazul în care Crimeea este în pericol. Mesajul lui Elon Musk a stârnit reacții vehemente din partea Kievului, care refuză concesii în fața Rusiei.
Din actualitatea politică, presa internațională reține faptul că Parlamentul European va vota, până la sfârșitul lunii, o nouă rezoluție care insistă asupra admiterii Bulgariei și României la Schengen. Potrivit publicației 24Chasa din Bulgaria, un purtător de cuvânt al PE a afirmat că scopul votului este de a exercita presiuni asupra Consiliului UE, care trebuie să ia decizia finală. Miercuri, europarlamentarii vor discuta din nou problema în așteptarea unei decizii cât mai curând posibil. Din 2011, PE a cerut în mod repetat ca Bulgaria și România să fie admise în Schengen, deoarece au îndeplinit cerințele. Rezoluții au fost adoptate în 2011, 2018 și 2020, iar anul trecut deputații europeni au insistat din nou, atunci când au discutat despre funcționarea spațiului fără controale la frontieră, amintește 24Chasa.
România investighează scurgeri de informații de la o companie petrolieră controlată de Rusia, reține The Associated Press. Autoritățile române cercetează penal pentru scurgeri de informații patru angajați ai sucursalei locale a companiei NIS Petrol din Serbia, al cărei pachet majoritar e deținut de Gazprom Neft din Rusia. Parchetul specializat pe crimă organizată a afirmat că poliția a percheziționat birourile companiei și locuințele unor angajați din București și din orașul vestic Timișoara. Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că niciun cetățean sârb nu e implicat și că „acest lucru n-are nimic de-a face cu noi. Este proprietatea Rusiei”. NIS Petrol din România administrează benzinării Gazprom în vestul țării și a explorat noi zăcăminte de petrol. Procurorii români afirmă că informații despre date geologice au fost transmise la Belgrad și în Rusia fără ca statul român să fie informat.
Washingtonul şi Seulul au executat marți exerciţii comune „de mare precizie” ca răspuns la tirul cu o rachetă balistică cu rază intermediară al Coreei de Nord, arată La Libre Belgique. „Cu participarea a patru avioane de vânătoare F-16 ale forţelor aeriene americane, avioanele F-15K ale Coreii de Sud au aruncat două bombe asupra unei ţinte virtuale în poligonul Jikdo din Marea Galbenă”, a declarat statul major interarme sud-coreean. Phenianul a lansat o rachetă balistică cu rază medie care a survolat Japonia, o premieră din 2017 încoace, determinând autoritățile de la Tokyo să activeze sistemul de alarmă şi să ceară populaţiei să se pună la adăpost.
“A alege între NATO și Shanghai”, este întrebarea pe care o pune publicația turcă Habertürk, în legătură cu opțiunile luate în calcul în ultima perioada in cercurile din Ankara. “În contextul problemelor cu care se confruntă și al actualelor îngrijorări de securitate ale Turciei, există calcule privind ieșirea din NATO și chiar aderarea la Organizația Cooperării de la Shanghai. În pofida diferențelor de opinie între Turcia și alte state membre sau chiar a unor decizii negative la adresa securității Turciei, NATO este încă pentru Turcia o organizație importantă a apărării colective. Articolul 5 al acestei alianțe este valoros în ceea ce privește prevenția comună în fața unui posibil atac. De cealaltă parte, Organizația Cooperării de la Shanghai nu este o alianță de apărare ci mai degrabă o platformă pentru negocieri politice, militare și economice. Cu siguranță OCS este o componentă vitală a politicii externe multilaterale a Turciei și reprezintă fundamentul deschiderii politice și economice. Însă în forma actuală, OCS nu este o alternativă pentru NATO, ci un element de echilibrare”, comentează Habertürk.
După ce luni s-a aflat laureatul premiului Nobel pentru medicină, marți au fost anunțați câștigătorii Nobelului pentru fizică. Potrivit RAI News, francezul Alain Aspect, americanul John Clauser și austriacul Anton Zeilinger, pionieri ai fizicii cuantice, au primit distincția pentru activitatea legată de mecanica cuantică, în special pentru experimentele cu fotoni asupra corelației cuantice, „care stabilesc încălcarea teoremei inegalităților lui Bell și deschid calea către știința informației cuantice”. Experimentele lor asupra fenomenului numit „entanglement”, o inseparabilitate a particulelor, au deschis calea calculatoarelor cuantice puternice și rapide, măsurători mai precise și criptare rezistentă la atacuri informatice.
(Florin Matei, Agenția de Presă RADOR)