SUA și cinci națiuni aliate s-au alăturat unui eveniment de parteneriat cu forțele aeriene, de o săptămână, pentru a discuta despre mentenanța și operațiunile avioanelor F-16 Fighting Falcon, la București, România.
Forțele Aeriene ale SUA în Europa-Forțele Aeriene Africa și Forțele Aeriene Române au co-găzduit evenimentul, la care au participat militari din SUA, Belgia, Bulgaria, Polonia, Portugalia și România.
European Partnership Flight a avut loc pentru a consolida capacitatea de aviație a F-16 a aliaților cu alte națiuni și parteneri.
Scopul a fost „îmbunătățirea capacității acestora de a se apăra, participarea pe deplin în calitate de parteneri operaționali și îmbunătățirea interoperabilității acestora în sprijinul priorităților de securitate națională ale SUA și ale NATO”.
Reprezentanții SUA au fost de la 187th Fighter Wing, 162th Fighter Wing, 31th Maintenance Group, Centrul de management al ciclului de viață al Forțelor Aeriene și Escadronul de pregătire pentru asistență în securitatea forțelor aeriene.
Interoperabilitate multinațională prin aeronave F-16
În cadrul evenimentului, forțele multinaționale au abordat subiecte care implică diferite posibilități de interoperabilitate prin logistica și instruirea pe F-16.
Discuțiile au vizat, de asemenea, analiza rolurilor și activităților de coordonare între operațiunile, întreținerea și unitățile de muniție ale aeronavei de generația a patra.
„F-16 este aici pe termen lung și aduce noi activități și provocări suplimentare; este nevoie de oameni, de echipamente, de finanțare și de un echilibru bun între toți”, a spus directorul de pregătire al Forțelor Aeriene Române, col. Vasile Petrea.
De asemenea, piloții au vizitat Baza Aeriană Borcea din România, unde s-a ținut un atelier de rețele regionale. Baza Borcea a primit primele sale F-16 din Portugalia în 2016.
Vizita a identificat, de asemenea, oportunități viitoare de instruire și schimb cu comunitatea F-16 din Europa de Est.
„Aceasta este o oportunitate de a ne uni și de a aduce mai multe capacități alianței”, a spus fostul pilot de F-16 și Atașat de Apărare al Ambasadei SUA la București, col. Keith Derbenwick. „Platforma F-16 se referă la comunitate.”
THE DEFENSE POST (SUA), 4 octombrie 2022 – Autor: Rojoef Manuel
US, Romania Host F-16 Maintenance and Operations Event for Allies
Traducerea: Cristina Zaharia