PORTRET: Dan Ursuleanu – o personalitate unică a Radioului

Răzvan Moceanu

Motto: „Dacă e să regret ceva în viaţă, regret doar faptul că am absentat de la momentele efervescente ale întemeierii Programului 3. Când la Radio se întâmplau zile istorice, eu eram la Televiziune! Omul potrivit, la locul nepotrivit, deh!… Am luat celebrul program, din mers, şapte ani mai târziu. Şapte ani de fericire pierduţi. Oricum, mai bine mai târziu decât niciodată. Omul potrivit, la locul nepotrivit. Apoi a început să se potrivescă timpul şi pentru mine. Rotiţa mea perfectă completa mecanismul unui ceas perfect.” – Dan Ursuleanu

Duminică, 6 noiembrie, se împlinesc 80 de ani de la naşterea lui Dan Ursuleanu,  jurnalist și scriitor, cunoscut în primul rând ca realizator a numeroase emisiuni de radio, la postul public.

Dan Ursuleanu este cel care a realizat prima şi cea mai longevivă emisiune radiofonică SF din Europa, „Radiobiblioteca SF”, redenumită apoi „Exploratorii lumii de mâine”, difuzată săptămânal, începând cu anul 1982, pe programul III al Radiodifuziunii Române. Însă Dan Ursuleanu nu a fost doar un excelent realizator de emisiuni radio ci a deţinut şi numeroase funcţii de conducere, cariera sa în Radio întinzându-se de-a lungul a mai bine de 40 de ani. Om de o remarcabilă cultură, cu un simț fin al umorului, talent literar de excepţie, epigramist de marcă, mare pasionat de jocuri logice dar şi un interlocutor hâtru și foarte bun coleg, Dan Ursuleanu, rămâne în istoria Radioului drept o personalitate unică.

* * * * *

Dan Ursuleanu s-a născut la 6 noiembrie 1942, la Cernăuţi, actualmente în Ucraina.

În anul 1965 a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, secţia limba şi literatura română.

În perioada 1965 – 1966 este colaborator la revista literară „Luceafărul” din Bucureşti – condusă de Eugen Barbu, cu Dinu Săraru secretar general de redacţie, iar în decembrie 1966 este angajat la Redacţia Copii-Tineret a Radioteleviziunii Române, care era condusă de Victor Popa.

Redactorii Doina Berchină, Camelia Stănescu şi Dan Ursuleanu

La radio a realizat emisiuni remarcabile precum „Caravana fanteziei”, „Laboratoarele performanţei”, „Căutătorii de energie”, „La frontierele cunoaşterii”, sau „Club T”.

În perioada 1975 – 1982 este detaşat la compartimentul TV al redacţiei Copii-Tineret, pentru a realiza emisiunea „Romantic Club”, apoi, timp de un an, prezintă concursurile interjudeţene „Cheia oraşelor” şi „Turneul emblemelor”, în diferite localităţi din ţară.

Libertatea, 7 septembrie 1994

Revine apoi la Radio, pentru a se alătura recent înfiinţatului colectiv redacţional al Programului III, unde devine realizator de emisie, fiind autorul unor emisiuni precum „Extemporal la fantezie”, „Căutătorii de energie” şi „Trecem pe recepţie”.

La 27 ianuarie 1982, Dan Ursuleanu realiza prima ediţie a emisiunii „Radiobiblioteca SF”, pe Programul III al Radiodifuziunii, titlul acesteia fiind schimbat, în toamna anului 1983, în “Exploratorii lumii de mâine”. Era o emisiune de avangardă, pasionantă pentru cei mai mulţi dintre ascultători, în care se întâlneau ştiinţele de frontieră, fenomenologie paranormală şi literatură SF. În cadrul emisiunii, Dan Ursuleanu a realizat mai multe dramatizări radiofonice în serial – precum „Soarele gol şi eu, robotul”, de Isaac Asimov, „Marele Portret”, de Dino Buzzati, „Krakatit”, de Karel Capek, „Oraşele scufundate”, de Felix Aderca.

Panoramic R-TV, 13-19 noiembrie 1995

„Exploratorii lumii de mâine” era atunci singurul program SF din estul Europei, şi a abordat şi teme incomode pentru sistemul comunist, a sfidat tabuuri, cum ar fi UFOlogia, parapsihologia, domeniul Cazurilor Nerezolvate Încă, sau literatura științifico-fantastică în care se înfiera, în parabole, sistemul de opresiune al epocii.

În ceea ce privește formatul, emisiunea a variat de-a lungul anilor, „Radiobiblioteca SF” având la început un sfert de oră, apoi 30 de minute, în timp ce „Exploratorii lumii de mâine” a  oscilat între 45 și 60 de minute, exceptând perioada iunie 2006 – august 2013, când – difuzată pe postul Radio România Cultural – a putut fi recepționată bilunar, pe durata a jumătate de oră/ediție.

Emisiunea “Exploratorii lumii de mâine” a fost premiată de Ministerul Tineretului pentru capacitatea ei de influenţare a creativităţii juvenile, iar în semn de apreciere pentru efortul de promovare a genului ştiinţifico-fantastic în ţară, Societatea Română de Science Fiction şi Fantasy l-a numit pe Dan Ursuleanu printre membrii săi de onoare, alături de Ion Hobana şi o serie de personalităţi din străinătate.

Un succes remarcabil a înregistrat cu ciclul de emisiuni „Exerciţii pentru acasă”, devenite ulterior „Logicon”, o emisiune interactivă de jocuri ale inteligenţei, teste şi probleme logice, structurată pe tiparul unui concurs de rezolvări cu adiţiune de puncte, ce a avut un imens succes de public, stabilind recorduri de scrisori primite de la ascultători – circa 20.000 anual.

După anul 1990, după ce i se propune funcţia de redactor şef al Programului III, pe care o refuză elegant, Dan Ursuleanu este numit director al noii Direcţii de relaţii cu publicul (Secretariat General) având şi atribuţia de purtător de cuvânt al instituţiei, fiind şi negociator cu sindicatele în redactarea primului contract colectiv de muncă al Radioteleviziunii.

Tot în 1990 devine redactor-şef al noului post de radio Antena Bucureştilor, organizat şi dezvoltat sub autoritatea direcţiei amintite, devenit ulterior Radio Bucureşti şi mai apoi Bucureşti FM.

Începând cu anul 1996 este redactor-şef la Redacţia jocuri, concursuri, divertisment tineret-copii, unde a realizat mai multe concursuri de cultură generală cu sprijinul unor ambasade străine la Bucureşti.

În anii 1997 – 1998, Dan Ursuleanu, umorist de vocaţie, este şi coordonatorul programelor radio de Revelion.

 

 

Cotidianul, 29 iulie 1998

A realizat mai multe emisiuni din ciclul „Cafeneaua literar-artistică”, cu invitaţi de marcă din domeniul cultural şi a condus şi emisiunea concurs „Careul de aur” pentru rebusişti, la Televiziunea Română.

În anul 1999 a a primit diploma de excelenţă a Uniunii Ziariştilor Profesionişti.

În anul 2002, după reorganizarea Societăţii Române de Radio, Redacţia jocuri, concursuri, divertisment tineret-copii este desfiinţată, iar Ursuleanu continuă să lucreze la Radio România Cultural, realizând emisiunile „Memoria Radio-ului” şi „Cap-Compas”.

În anul 2006 se pensionează.

Dan Ursuleanu este autorul volumelor de povestiri „Umor pe patru roţi” – publicat în  anul 1981, şi „Comic-voiajor” – în 1987, ambele volume apărute la Editura Sport-Turism.

De asemenea, Dan Ursuleanu a publicat cărţile de versuri pentru copii „Lupul care a uitat proverbele” – în anul 1983 şi „Poveşti cu poze şi … pozne – în 1989 –  ambele apărute la Editura Junimea din Iaşi, dar şi un „Dicţionar de scrabble” – apărut în anul 1988, la Editura Recoop.

Împlinirea a 35 de ani de la înfiinţarea Programului 3, a fost marcată, în 12 martie 2008, prin lansarea, la Centrul de Presă al Societăţii Române de Radiodifuziune, a cărții „O legendă a radioului românesc: Programul 3”, volum coordonat de Dan Ursuleanu. Câteva zeci de oameni, autori, colaboratori şi simpli prieteni ai programului, au contribuit cu amintirile lor la reconstituirea unei treimi de secol radiofonic, reper pentru undele hertziene româneşti, găsindu-şi cu toţii un loc de cinste în paginile acestei cărţi. Coordonatorul lucrării, Dan Ursuleanu, dezvăluia reţeta de succes a Programului 3 Radio – „o combinaţie fericită de premise şi de factori”…

În anul 2011, o biografie a lui Dan Ursuleanu a apărut în volumul „Opriți plăcerea la domnu”, la Editura Răzeșu, Piatra Neamț, un volum semnat de un alt binecunoscut om de radio și televiziune de dinainte de 1989, Valentin Verzeanu.

În ultimii ani ai vieţii, a lucrat la câteva volume ce au văzut sau urmau să vadă lumina tiparului: patru dicţionare rebusistice, un volum de versuri intitulat „Sustrageri de la asemănare”, un altul de proză umoristică intitulat „Comedia salvează România” şi o enciclopedie intitulată „Câinele în istoria civilizaţiei”.

A fost căsătorit cu Camelia Stănescu-Ursuleanu – la rândul ei un strălucit om de radio.

Dan Ursuleanu a trecut la cele veşnice la 2 martie 2013, în urma unei boli necruţătoare, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu.

În iulie 2022, au fost lansate două volume de proză umoristică, „Comedia Salvează România” și „Menestreli la Curțile Comediei”, două cărţi despre disfuncţionalităţile grave ale societăţii noastre, „un mix de râsu’-plânsu’, reflectând năravul nostru de a face haz de necaz, compromisuri și mici eroisme din viața noastră de zi cu zi”, după cum le descria chiar autorul.

A fost o lansare inedită, gândită ca o predare de ștafetă a valorilor de la generația de aur la generația digitală, în memoria lui Dan Ursuleanu, care ar fi împlinit anul acesta 80 de ani. Mai multe generații de voci care au marcat istoria radioului românesc și-au dat întâlnire cu ascultătorii de pe vremuri în Sala de Concerte a Radiodifuziunii și și-au regăsit cu emoție un vechi coleg și prieten plecat dintre noi, dar readus la viață, după 9 ani, prin scrierile sale și prin imaginile alb-negru scoase din arhive.

Partenera sa de viață și de profesie a adunat cu grijă sute de pagini de manuscrise descoperite prin sertare și a publicat postum trei volume.

Actorii Florin Zamfirescu, Adriana Trandafir și Sorin Dinculescu au recitat versurile semnate de Dan Ursuleanu și publicate într-o primă carte postumă, „Sustrageri de la Asemănare”, lansată în același timp cu noile volume de proză umoristică.