Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Până pe 9 octombrie, 20 de copii din Odesa, Ucraina, cu vârste între 12 şi 16 ani, însoţiţi de 2 antrenori, efectuează un cantonament de pregătire fizică la Constanţa pentru a participa la meciuri amicale de baschet cu echipe constănţene. Evenimentul sportiv, organizat de Primărie cu sprijinul clubul CSM Constanţa, face parte din seria de acţiuni de sprijin pentru oraşul înfrăţit Odesa şi are loc la solicitarea partenerilor instituţionali din Ucraina, având în vedere situaţia dificilă creată de războiul de agresiune din ţara vecină, care afectează inclusiv posibilităţile sportivilor din Odesa de a efectua antrenamente în condiţii de siguranţă. Pe parcursul zilelor petrecute în Constanţa, copiii au vizitat principalele obiective turistice ale oraşului.
Constanţa şi Odesa sunt înfrăţite din 1991, iar în vara anului trecut o delegaţie condusă de primarul Gennadiy Trukhanov a vizitat Constanţa pentru a celebra împreună 30 de ani de cooperare, ocazie cu care a fost semnată ‘Declaraţia privind continuarea şi consolidarea cooperării între Constanţa şi Odesa’.
2) Federaţia Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Copil (FONPC) a dat publicităţii un raport privind implicarea Federaţiei în sprijinul refugiaţilor ucraineni în cadrul programului ‘Help to Help Ukraine’. Astfel, 380.000 de persoane au fost sprijinite de organizaţiile membre FONPC în România, dar şi pe teritoriul Ucrainei. Peste 86.100 de ucraineni au rămas în România, iar peste 42,200 cerut protecţie temporară în ţara noastră. Peste 660 de angajaţi şi peste 1130 de voluntari au fost implicaţi în acţiunile umanitare. Organizaţiile membre FONPC au cheltuit 6 milioane de euro pentru sprijinirea persoanelor afectate de război de la declanşarea lui până în prezent.
Numărul mare de copii şi tineri care au trecut graniţa din Ucraina şi au rămas în România a determinat autorităţile publice, dar mai ales ONG-urile să găsească soluţii pentru o mai bună integrarea socială şi educaţională a lor. Astfel pe lângă serviciile de cazare şi masă, au fost dezvoltate o serie de servicii care să îi ajute să înveţe limba română pentru a se putea înscrie în învăţământul românesc (şcoli de vară, cursuri de limbă română), dar şi care să îi ajute să depăşească trauma provocată de război (servicii de sănătate mintală). ONG-urile care oferă servicii copiilor au fost printre cele mai active în această criză a refugiaţilor.
3) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.