Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Cel mai mare ajutor umanitar al Franţei pentru Ucraina, peste 1.000 de tone de bunuri, a sosit pe mare în România, în portul Agigea (sud-est). Ajutoarele umanitare vor fi transportate către hub-ul umanitar de la Suceava (nordul României), care funcţionează în cadrul mecanismului de protecţie civilă al UE. Maşinile de pompieri şi salvare vor fi transportate într-un convoi al securităţii civile franceze, graţie deplasării la faţa locului a unui detaşament de 34 de pompieri din formaţiunile militare ale securităţii civile şi a doi marinari-pompieri din cadrul batalionului de specialitate din Marsilia. În cooperare cu ambasadele Franţei din România şi Ucraina şi cu sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, donaţiile vor fi distribuite beneficiarilor ucraineni, printre care Serviciul ucrainean de Urgenţă, Ministerul ucrainean al Sănătăţii, oraşele Cernihiv şi Harkov, municipiile Odesa şi Stryi.
Ajutoarele constau, între altele, în 15 vehicule de pompieri şi salvare aduse la standardele ucrainene, 19 tone echipament (echipament de salvare, degajare şi protecţie), 25 de tone de medicamente de urgenţă şi de resuscitare şi un vehicul medical dotat cu aparat mobil de radiologie care permite efectuarea examinărilor pe teren, 60.000 de raţii alimentare, 5 generatoare, materiale de construcţie şi prelate, peste 200 de metri de poduri de urgenţă care vor fi utilizaţi pentru operaţiuni de reabilitare rapidă a infrastructurilor civile ucrainene.
2) Peste 30 de biciclete vechi sau nefolosite au primit o nouă viaţă şi un nou luciu şi vor bucura ucrainenii din Braşov, centrul României. Bicicletele au fost colectate în cadrul Forumului Oraşelor Verzi şi apoi au fost reparate. Toată lumea are acasă obiecte care stau degeaba, care zac pe undeva, printr-un şopron, printr-o pivniţă şi noi vrem să motivăm lumea să scoată obiectele alea – în cazul nostru biciclete – să le pună pe interval şi să le doneze, noi să le reparăm şi să le donăm unor oameni care chiar le-ar folosi, a explicat iniţiatorul ideii, Maximilian Munteanu. Bicicletele au fost trimise către beneficiari din comunitatea de ucraineni din Braşov, cu ajutorul Centrului de Integrare pentru migranţi. Proiectul social şi de mediu pentru colectare, reparare şi donare de biciclete s-a desfăşurat sub umbrela Asociaţiei Noua Uzină şi a fost cofinanţat de Primăria Braşov.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.