2020. 10.11

Romániába látogat Georgia elnöke

Klaus Iohannis román államfő a Cotroceni Palotában fogadja kedden Salome Zurabișvili grúz elnököt. A látogatásra a román állam meghivása nyomán kerül sor, a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 30-ik évfordulója alkalmából. A két fél között sorra kerülő politikai tárgyalások a Fekete-tenger térségének biztonságára nézve lényeges következményekkel járó orosz-ukrán háború nyomán regionális és nemzetközi szinten kialakult helyzet legutóbbi fejleményeire összpontosulnak. A megbeszéléseken terítékre kerül a madridi NATO-csúcsértekezletén és az Európai Tanács júniusi brüsszeli csúcstalálkozóján Georgia európai perspektiváival kapcsolatosan hozott döntések elemzése is.  A találkozó végén a két államfő közös nyílatkozatot ír alá a Románia és Georgia közötti stratégia partnerség kialakításáról.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.11)

A kormány elemzi a Románia által tett lépéseket a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez való csatlakozása érdekében

A kormány kedden elemzi a Románia által tett lépéseket a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozása érdekében. Hazánk innovációs kapacitásáról szóló vita az OECD-munkamisszió keretén belül zajlik. Az eseményen részt vesz többek között az OECD Kormányzási Igazgatóságának igazgatóhelyettese, Bertók János, valamint a nemzetközi szervezethez való csatlakozási folyamat koordinátora, Luca Niculescu államtitkár. „Románia NATO- és EU-csatlakozása után hazánk számára az OECD-csatlakozás jelenti a legfontosabb stratégiai célt”, nyílatkozta Luca Niculescu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.11)

Lucian Bode belügyminiszter arra kérte a politikusokat, hogy működjenek közre Románia schengeni övezetbe való felvétele érdekében

Lucian Bode belügyminiszter politikai fegyverszünetre és együttműködésre ösztönözte a politikusokat annak érdekében, hogy Romániát 2023. január 1-jén felvegyék a belső határellenőrzés nélküli schengeni térségbe. A miniszter politikusokhoz intézett felhívása Buzăuban hangzott, ahol felavatták Schengeni Multifunkcionális Képzési Központ új pavilonját. E központban mostanig több ezer szakembert képeztek ki a szabad mozgás európai térségéhez való csatlakozással kapcsolatban. Lucian Bode kihangsúlyozta: itt az ideje, hogy minden politikai erő egységességet tanusítson a Románia számára fontos ügyben. A belügyminiszter felhívása olyan összefüggésben is elhangzott, hogy hétfő volt az első nap, amikor az Európai Unió 15 tagállamának szakértői tudását kiértékelték, ugyanis a 15 tagállam a schengeni övezetben való felvételükre váró Romániába, Bulgáriába és Horvátországba jelölt ki képviselőt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.11)

A Lucian Bode belügyminiszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditvány megvitatását jövő hétfőre halasztották

A Lucian Bode belügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítványt kedden kellett volna megvutaniuk a Képviselőhézban, azonban a jövő hétfőre halasztották, a miniszter kérésére, aki közölte, hogy munkaprogramja nagyon zsúfolt és nem lehet jelen a Parlamentben. A dokumentumot a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (Uniunea Salvați România, USR)  és független parlamenti képviselők, a Jobboldal Ereje Párt tagjai kezdeményezték. Az inditvány kezdeményezői azzal bírálják a minisztert, hogy nem reformálta meg az intézményt és nem valósított meg néhány nagyon fontos programot, többek között a családon belüli erőszak áldozatainak védelmét célzó programot, amelyet ez év márciusától kellett volna hatályba helyezni, és ezek miatt a miniszter lemondását követelik. A dokumentum aláírói azt is állítják, hogy Lucian Bode kudarcot vallott a minisztérium megreformálásában is, és kritikusan rámutatnak arra, hogy „mandátumának legnagyobb sikere az Országos Rendőr-főkapitányságnak szánt 600 luxusautó megvásárlására kiírt pályázat volt”. A birálatokat Lucian Bode visszautasította, aki az egyszerű indítvány parlamenti benyújtása után két nappal sajtótájékoztatót tartott a minisztériumi ellenőrző szerv által készített jelentés eredményeiről. „E jelentés tükrözi, hogy a pályázat meghirdetése korrekt volt”, modnotta Lucian Bode. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.11)

A PSD vezetője szerint Romániának 30 év után először lesz projektekre és programokra épülő költségvetése

Az államháztartás első változatát hétfőn ismertette a pénzügyminiszter a Szociáldemokrata Párt (PSD) ülésén. Marcel Ciolacu pártelnök szerint Romániának 30 év után először lesz projektekre és programokra épülő költségvetése. A dokumentumot a parlamentnek az év végéig jóvá kell hagynia,  jegyezte meg Ciolacu, hozzáfűzve: „Más költségvetési konstrukció lesz, azért is indítottam el ezt az eljárást korábban, hogy az év végéig tudjuk elfogadni az állami költségvetést”. Marcel Ciolacu azt is elmondta, hogy a Munkaügyi és Pénzügyminisztérium a közeljövőben elemzést készít a családok jövedelméről, ami kiinduló pont lesz a lakosságot érintő esetleges támogatási javaslatok megvitatásában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.11)

A szenátus 2023-as költségvetése csaknem nyolc százalékkal lesz magasabb az ideinél

A szenátus 2023-as költségvetése csaknem nyolc százalékkal lesz magasabb az ideinél, derül ki a szenátorok tegnapi ülésén elfogadott projektből. A dokumentumot a kormánypárti szenátorok megszavazták, mig a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szenátorai elmarasztalták a nyolc százalékos növelést. A Szenátus 2023. évi költségvetés-tervezete  szakosztályoktól érkező javaslatokra épül és biztosítja az intézmény megfelelő körülmények közötti működését, a kijelölt feladatkörök és felelősségek teljesitése mellett, hangsúlyozta Alina Gorghiu, a senátus ideiglenes elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.11)
Rozália Gănciulescu