Lipsa de promovare a endometriozei în spațiul public, de la mijloacele de educare cu privire la afecțiunea în sine și până la metodele de tratament, au reprezentat principalul motiv pentru care Asociația Eu și Endometrioza și-a canalizat o bună parte dintre eforturi pentru realizarea primului documentar din țara noastră care discută deschis, onest, în detaliu și fără perdea despre o boală care macină astăzi aproximativ 500.000 de femei în România și care afectează nu mai puțin de 10% dintre femeile de pe Glob.
Resursele limitate și procesul de documentare extrem de complex, menit să mapeze cu adevărat profund trăirile și experiențele pacientelor diagnosticate (de multe ori după foarte mult timp) cu endometrioză au făcut ca la acest documentar eveniment să fie nevoie de aproximativ 24 de luni de muncă neîntreruptă, adesea asiduă. Scopul Asociației, acela de a crește gradul de conștientizare cu privire la o afecțiune extrem de răspândită totuși, și de a schimba mentalități în acest proces, a fost însă atins încă înainte de lansarea oficială a filmului. Prezența doamnei dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial în cadrul Departamentului de Sănătate Publică , arată că Administrația prezidențială vine, începând din această săptămână, mai aproape de cauza noastră și devine, suntem convinși, un partener extrem de important, onorant, al tuturor pacientelor care suferă astăzi de endometrioză în România.
Ne dorim ca, în viitor, Ministerul Sănătății să devină la rândul său un partener al Asociației Eu și Endometrioza iar dialogul și generarea de soluții să devină o normalitate. Endometrioza reprezintă astăzi aproximativ 50% dintre cazurile de infertilitate și, dincolo de durere și de traume, reprezintă și unul dintre factorii de risc de abandon școlar în rândurile femeilor tinere, motiv pentru care conștientizarea acestei boli și aducerea ei „în lumină” trebuie să se petreacă cât mai rapid în România.
Reamintim faptul că documentarul Endodyssey, o piatră de temelie în țara noastră, are premiera pe data de 14 octombrie, în cadrul Cinema Muzeul Țăranului Român din București, de la orele 20.15. Prezența este gratuită dar necesită înscriere prealabilă pe adresa de email endodyssey2022@gmail.com în limita locurilor disponibile.
În cadrul documentarului, persoanele interesate pot descoperi evoluția bolii, metode de tratament, povești pline de speranță ale unor femei puternice, care s-au luptat cu această afecțiune, precum și interviuri cu medici specialiști din domeniu. Printre persoanele care au acceptat să vorbească despre acest documentar se numără și inegalabila Maia Morgenstern, căreia nu vom înceta să îi mulțumim pentru suport.