100 de ani de la festivitățile de la Alba Iulia și București
Muzeul Național Cotroceni vernisează sâmbătă, 15 octombrie 2022, ora 16.00, în Spațiile Medievale, proiectul expozițional „Serbările Încoronării”, realizat la aniversarea a 100 de ani de la Încoronarea Regilor României Mari. Expoziția readuce în atenția publicului un moment unic din istoria țării noastre, construind un liant între trecut, prezent și viitor.
Pe 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, nașterea simbolică a României Mari era consfințită prin încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria. Ceremoniile desfășurate în micul oraș din inima Transilvaniei, alături de sărbătorile organizate în București pe 16 și 17 octombrie 1922, au marcat înfăptuirea „visului de veacuri, visului de aur”, acela de unire a tuturor românilor sub o singură coroană.
Încoronarea regelui Ferdinand Întregitorul și a reginei Maria a îmbinat tradițiile europene cu cele medievale românești. Monumentele arhitecturale construite, alături de însemnele regale și evenimentele organizate pe parcursul celor trei zile de încoronare au promovat istoria comună a pământurilor românești.
Serbările Încoronării au fost privite ca o modalitate de a celebra, după suferințele și disperarea anilor de război, triumful României și îndeplinirea idealului național de reîntregire a tuturor românilor. Ceremonialul fastuos al Încoronării a fost completat de serbări populare, organizate în Alba-Iulia și în București, cu sute de mii de participanți. Presa scrisă, fotografia și cinematografia au dus vestea Încoronării și sentimentul de mândrie națională generat către alte milioane de oameni din țară și străinătate.
Prin prisma fotografiilor, a filmelor de epocă sau a obiectelor de patrimoniu, expoziția propusă de către Muzeul Național Cotroceni prezintă festivitățile Încoronării de la Alba Iulia, desfășurarea evenimentelor ce au urmat la București, cu accent pe Palatul Cotroceni, precum și conceptele care au stat la baza construirii Catedralei Încoronării și a realizării mantiilor și coroanelor regale.
Expoziția poate fi vizitată, în perioada 16 octombrie 2022 – 26 februarie 2023, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expozițional, de marți până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381.
Design și concept curatorial Zeppelin Design by QGP.
Parteneri: Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național Peleș, Muzeul Municipiului București, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Bisericii Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului – Prima Școala Românească, Casa Memorială Costin Petrescu, Daniel Obreja.
Parteneri media: TVR, Radio România, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio România București FM, Rador, Agerpres, HYP TV, Trinitas, Modernism, Presa de Azi, Ordinea Zilei, PropagArta, București Business.
Serviciul Relații Publice
Muzeul Național Cotroceni