Realizator: Laurențiu Văduva – România va rămâne unul dintre cei mai fermi susţinători ai aspiraţiilor Georgiei de integrare europeană şi euroatlantică, a asigurat-o Preşedintele Klaus Iohannis pe lidera de la Tbilisi, Salome Zourabichvili, pe care a primit-o azi la Palatul Cotroceni. Discuţiile s-au concentrat în principal pe îmbunătăţirea conectivităţii între cele două ţări, dar au abordat şi contextul regional, în condiţiile conflictului din Ucraina. Oana Bâlă relatează.
Reporter: Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România cooperează cu Georgia în vederea realizării unor proiecte strategice majore, precum operaționalizarea coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică sau o linie regulată de feribot care să lege cele două țări. Șeful statului a menționat și alte proiecte aflate în discuție.
Klaus Iohannis: Avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaijan în cadrul coridorului verde de electricitate, care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre și cu spațiul Uniunii Europene. Acesta ar urma să fie dublat de un cablu submarin de fibră optică, România-Georgia, pentru dezvoltarea conectivității digitale între Uniunea Europeană, Georgia și mai departe către Asia Centrală.
Reporter: La rândul său, președinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a vorbit despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, pe care o consideră inacceptabilă.
Salome Zourabichvili: Pentru noi, pentru Georgia și România, noi avem experiență destul de mare cu politica imperialistă din Rusia și Uniunea Sovietică și știm ce înseamnă agresiunea, și știm ce înseamnă ocupația, și știm ce este deja dimensiunea nouă a agresiunii.
Reporter: După convorbirile avute la Palatul Cotroceni, cei doi șefi de stat au semnat o declarație comună privind stabilirea unui parteneriat strategic între România și Georgia./ctuluc/gpodea
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 11 octombrie)