Context
Cristofor Columb s-a născut în 1451, la Genova. În 1478 s-a stabilit în Portugalia şi s-a căsătorit cu Filipa Moniz Prestrello, cu care a avut un fiu, Diego. Între 1482-1484 a făcut mai multe călătorii pe coastele Guineei, aflându-se în serviciul Portugaliei.
Ideea conform căreia din Europa de Est se poate ajunge în Asia era încă din Roma antică, însă nu a existat tehnologia necesară pentru a putea demonstra acest lucru. Pentru a pregăti călătoriile, navigatorii studiau cunoștiințele trimise de grecii antici, iar procesul cartografic de pregătire a unei rute de navigare putea dura foarte mult. Finanțarea reprezenta o altă problemă a vremurilor, întrucât navigatorii simpli nu aveau forța financiară de a pregăti o călătorie cu durată mare, fără a avea un ajutor serios. Din acest motiv, Columb a propus planul de călătorie regelui portughez, Dom Joao II, care a format în 1480 un comitet de analiză pentru planul lui Columb. În urma analizării acestui plan, comitetul a respins planul lui Columb, întrucât calculele referitoare la traseu nu corespundeau cu distanța reală a teritoriilor. Greșeala lui Columb a fost faptul că a subapreciat circumferința reală a Pământului, considerând că este mult mai mic decât în realitate. Ulterior, finanțarea a fost obținută din partea monarhiei spaniole.
Cristofor Columb se mută atunci în Spania, în încercarea de a obține sprijinul suveranilor Isabela şi Ferdinand. După câţiva ani de aşteptare, graţie unor trezorieri care au oferit Coroanei jumătate din banii necesari pentru a finanţa acţiunea, suveranii spanioli s-au angajat ca în cazul succesului acţiunii să-i acorde lui Columb titlul de amiral şi cel de vicerege al pământurilor cucerite pentru Spania, pe lângă o zecime din profiturile provenite din descoperiri.
O mică flotă de trei vase (Niña, Pinta şi Santa Maria) a pornit în călătorie pe 3 august 1492, pe un traseu spre sud către Insulele Canare, dincolo de nord-vestul Africii. Alizeele care predominau în insulele Azore zădărniciseră încercările anterioare de a naviga către apus, dar, odată ajunse în Canare, cele trei corăbii puteau profita de vânturile de nord-est, sperând că se vor putea bizui la întoarcere pe vânturile de vest. După aproape o lună petrecută în Canare, corăbiile au plecat din San Sebastián de la Gomera, pe 6 septembrie.
Pe 12 octombrie 1492, Rodrigo de Triana, un membru al echipajului vasului Pinta a zărit pentru prima dată pământ. Se marca începutul unei noi ere a istoriei europene. Vasul Pinta era unul dintre cele trei vase folosite de Cristofor Columb pentru descoperi Lumea Nouă. Îi aparținea lui Cristóbal Quintero, un proprietar de vase care s-a ocupat de închirierea acestora, alături de fratele său, către persoanele care dețineau o sumă considerabilă și un echipaj pentru a porni în călătorie.
Căpitanul vasului Pinta a fost Martín Alonso Pinzón, care naviga alături de Columb, în călătoria către Lumea Nouă. Cu sprijinul monarhiei spaniole, Columb a reușit să efectueze patru călătorii prin Oceanul Atlantic: 1492, 1493, 1498 and 1502, cu misiunea de a descoperi o rută directă din Vestul Europei către Asia.
Pe 12 octombrie 1492, 90 de oameni din flota celor trei nave ale lui Columb au coborat în Bahamas, unde insulele purtau denumirea Guanahani, ulterior fiind redenumite Watling’s Island (astăzi San Salvador). Popular au purtat și numele de Insulele lui Columb.
Înainte și chiar în timpul lui Cristofor Columb lumea considera faptul că pământul este plat, dar, cu toate acestea, Columb nu și-a propus prin călătoriile sale să contrariul. Conform cercetătorilor, orice persoană educată de după secolul trei după Hristos, nu considera că Pământul este rotund.
În 1498, în timpul celei de-a treia expediţii, Columb a atins pământul american.
După ce Columb a efectuat voiajul către Bahamas, monarhia spaniolă l-a recompensat cu generozitate, inclusiv prin dreptul de a avea o stemă proprie, formată din patru elemente, la care au mai fost adăugate modificări, precum culoarea monarhiei spaniole și însemnele regale. Înainte de îmbarcarea în cel de-al patrulea voiaj, familia regală spaniolă a pregătit la comandă o Carte cu Privilegii, în care au fost consemnate călătoriile lui Columb, sumele cu care a fost remunerat pentru călătoriile sale și detalii referitoare la rute și descoperirile sale în teritoriile unde a ajuns.
Revoltele din colonii
Revoltele din colonii şi presiunile duşmanilor săi de la Curte îi fac pe cei doi monarhi, Isabela şi Ferdinand, să îi ia lui Columb dreptul de guvernare a insulelor. În locul său este numit Ferdinand de Bobadilla, care a pus să fie arestat şi apoi trimis în Spania. Cristofor Columb a murit în 1506, la Valladolid.
Ziua Columb
Ziua lui Columb este o sărbătoare celebrată atât în Spania, cât și în multe state americane, în amintirea navigatorului de origine italiană. Prima atestarea a acestei sărbători a fost în secolul al XVIII-lea, în 1792, în statul New York, când se marcau 300 de ani de când Columb a acostat prima dată pe continetul american. Pe 12 octombrie 1909 a avut loc o paradă în amintirea lui Columb. În Spania, pe 12 octombrie e sărbătoare națională. (Autor : Alexandru Balaci)
Bibliografie
https://www.history.com/topics/exploration/christopher-columbus
https://www.history.com/topics/exploration/columbus-day
https://www.loc.gov/exhibits/treasures/tr00.html#obj34
https://www.loc.gov/item/today-in-history/october-12/
https://www.loc.gov/exhibits/1492/columbus.html
https://www.history.com/news/christopher-columbus-never-set-out-to-prove-the-earth-was-round
https://books.google.ro/books?id=iVESDQAAQBAJ&lpg=PA15&ots=nYKnBwtfoD&dq=columbus%2520presented%2520plan%2520portugal&pg=PA15&redir_esc=y#v=onepage&q=columbus%2520presented%2520plan%2520portugal&f=false