Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) 500 de copii şi tineri străini migranţi vor fi ajutaţi să beneficieze de drepturile lor fundamentale şi de servicii publice în România prin intermediul proiectului PROMISE – protecţia minorilor străini neînsoţiţi. Proiectul este derulat de Fundaţia Terre des hommes şi Serviciul Iezuiţilor pentru Refugiaţi din România, în perioada mai 2022 – octombrie 2023, cu sprijinul financiar din Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Proiectul PROMISE îşi propune să îmbunătăţească accesului minorilor şi tinerilor migranţi la drepturile fundamentale şi la servicii publice. Pentru ca vocea tinerilor refugiaţi să fie auzită în plan social, se va crea un Forum Consultativ al Imigranţilor din România format din reprezentanţi ai comunităţilor de migranţi şi tineri migranţi.
Prin acest proiect vor fi ajutaţi 500 de minori şi tineri străini cu vârste între 12 şi 26 de ani, 1000 de migranţi care vor fi informaţi despre drepturile lor, cel puţin 25 de cazuri de minori neînsoţiţi care vor fi asistate de profesionişti, minim 10 avocaţi şi jurişti ce vor fi instruiţi şi vor ajuta la crearea unei practici pozitive, aproximativ 50 de studenţi ai facultăţilor de drept, avocaţi, reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor cu competenţe în problematica minorilor, părinţii şi reprezentanţii legali ai minorilor neînsoţiţi. Activităţile se vor desfăşura în 15 oraşe din România. În România sunt circaa 84.000 de refugiaţi ucraineni.
2) Federaţia Fundaţiile Comunitare din România, cu sprijinul financiar oferit de People In Need, Cehia demarează programul naţional „Bine360 – Suntem bine, facem bine” pentru a susţine dezvoltarea capacităţii organizaţiilor neguvernamentale de a sprijini refugiaţi. Programul este menit să răspundă nevoilor ONG-urilor care vin în ajutorul refugiaţilor, în special al celor din Ucraina. Prin intermediul acestuia, cele 5 Fundaţii Comunitare din Bucureşti, Iaşi, Braşov, Timişoara şi Oradea vor contribui la dezvoltarea a cel puţin trei organizaţii din fiecare oraş. Bugetul total al programului la nivel naţional este de 500.000 de euro.
Programul se adresează ONG-urilor din Bucureşti/Ilfov şi judeţele Iaşi (nord-est), Braşov (centru), Timiş (vest) şi Bihor (bord-est) care sprijină refugiaţii, în mod special pe cei veniţi din Ucraina, şi care vor să vină în continuare în ajutorul acestora.
3) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio România Internațional