Context
Încă de la începutul secolului al XIX-lea cercetătorii mondiali au efectuat măsurători, încercând să determine pe unde trec meridianele și să aleagă câteva puncte ca reper pentru aceste linii. Meridianul Greenwich reprezintă o linie imaginară care marchează 0 grade longitudine și trece prin Greenwich, printr-o parte a Londrei cu extremități la Polul Nord și Polul Sud. Linia meridiană a fost totodată prima recunoscută între 1884 și 1984, care a fost ulterior înlocuită de International Reference Meridian.
Punctul meridian
Punctul meridian Greenwich a fost desemnat de britanici ca punct de referință național, fiind ulterior preluat de europeni. Între secolele XVII și XVIII, fiecare capitală europeană și-a trasat propriul ei punct meridian care o traversa. De exemplu Franța, care avea meridianul Paris sau Prusia care avea meridianul Berlin. Anglia, după cum a fost modelul european și-a stabilit în 1676 propriul punct meridian, ce trecea prin observatorul Greenwich. Ulterior, britanicii stabilesc alte trei linii meridiane: în 1721, de către astronomul Edmond Halley, în mijlocul ecolului al XVIII-lea, urmășul său James Bradley, apoi în 1851, astronomul Sir George Biddell Airy. Cel din urmă era la o distanță de 5.72 metri față de cel al lui James Bradley.
Ulterior, expansiunea turismului și comunicării a determinat țările lumii să stabilească un punct comun longitudinal pentru toate țările, astfel în 1884, în Washington D.C a avut loc o conferință pe tema meridianelor, unde s-a și propus la vot ca observatorul Greenwich să reprezinte un reper internațional prin intermediul căruia trece linia invizibilă meridiană. Din 25 de delegații prezente, doar 22 au votat, în timp ce altele s-au abținut, printre care și Franța care a folosit propria ei linie meridiană care trecea prin Paris, până în 1911. Un alt motiv pentru care acest punct a fost ales s-a datorat și faptului că, din același secol, Statele Unite au preluat fusul orar folosind calculele efectuate la Greenwich. Acurateța cu care a fost calculat timpul a determinat Statele Unite să adapteze orele în funcție de cel oferit de Greenwich. Meridianul nu a trecut doar prin Anglia, ci și prin Franța, Spania, Algeria, Mali, Burkina Faso, Ghana și Antarctica. Acesta se intersectează cu Ecuatorul în punct 0 latitudine, în Oceanul Atlantic.
În zilele noastre, observatorul reprezintă un punct protejat de UNESCO. Linia meridiană care îl traversează nu mai este folosită astăzi, întrucât din 1984, coordonatele au fost adaptate conform calculelor realizate cu ajutorul sateliților.
Denumirea prezentă în secolul XIX prin acronimul GTM (Greenwich Mean Time) a fost înlocuit cu IDL (International date line). IDL este diferit față de Greenwich cu 180 de grade și separă zilele de săptămâni în emisfere vestice și estice. IDL nu este o linie dreaptă, ci este deviată în anumite țări pentru a asigura același fus orar. (Autor : Alexandru Balaci)
Bibliografie
https://www.rmg.co.uk/stories/topics/what-prime-meridian-why-it-greenwich
https://www.britannica.com/place/Greenwich-meridian
https://oceanservice.noaa.gov/facts/international-date-line.html