Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) O expoziţie de icoane pictate pe cutii de muniţie de către doi artişti ucraineni este deschisă între 18 octombrie şi 13 noiembrie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, din Bucureşti. În 2014, ca răspuns la prima agresiune militară a Rusiei asupra Ucrainei, artiştii ucraineni Oleksandr Klymenko şi Sonia Atlantova au început să picteze icoane pe cutii de muniţie. Proiectul aduce laolaltă două lucruri la prima vedere imposibil de unit: icoana şi cutia de muniţie, moartea şi viaţa. Prin lucrările noastre vrem să transformăm moartea, al cărei simbol este cutia de muniţie, în viaţă, în cultura ucraineană simbolizată în mod tradiţional de icoană, spune Klymenko.
Icoanele prezentate în expoziţie călătoresc prin toată lumea, fiind expuse în 15 ţări şi în zeci de locuri (inclusiv la Parlamentul European sau la Muzeul Naţional din Vilnius). Colecţia prezentată la Bucureşti include şi lucrări mai noi, inclusiv icoane create de Klymenko în timpul şederii sale pe front în august 2022, în timpul actualei invazii a Rusiei asupra Ucrainei. Scopul principal al artiştilor ucraineni este de a vinde icoanele, suma strânsă fiind donată în scopuri caritabile oamenilor afectaţi de război, dar mai ales pentru a veni în ajutor Primului Spital Voluntar Mobil din Ucraina, unde din 2014 până în prezent au fost trataţi deja peste 60.000 de pacienţi. Conform declaraţiilor lui Klymenko, 97% din costurile de funcţionare ale spitalului au fost acoperite din vânzarea icoanelor.
2) Peste 33.000 locuri de muncă au fost oferite la sfârşitul săptămânii trecute la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi organizată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România, fiind selectaţi pentru angajare mai mult de 4.400 de absolvenţi. Cele mai multe locuri de muncă au fost oferite în Bucureşti (aproape 6.800), judeţul Galaţi (aproape 2.000) şi judeţul Braşov (circa 1.850).
La bursa locurilor de muncă au participat şi 106 persoane refugiate din Ucraina, 34 fiind selectate în vederea angajării. Peste 1.750 de agenţi economici au oferit locuri de muncă în sectoare precum comerţ, restaurante şi alte activităţi de alimentaţie, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, prelucrarea lemnului, lucrări de construcţii. Absolvenţii cu studii superioare au fost angajaţi ingineri în diferite ramuri de activitate, economişti şi programatori.
3) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.