Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Aproape 220.000 de persoane au intrat în România prin vama Isaccea (est) de la începutul războiului din Ucraina şi au ieşit din România circa 185.000 de persoane, fluxul de refugiaţi înregistrat zilnic fiind în creştere faţă de acum două luni. Fluxul crescut din ultimele zile se explică inclusiv prin restricţiile impuse temporar la graniţa dintre Republica Moldova şi Ucraina, aşa încât unele persoane au fost obligate să schimbe traseul şi să folosească vama din Isaccea, în detrimentul celor din alte zone ale României.
Pe de altă parte, la aproape 8 luni de la declanşarea războiului în Ucraina, fluxul de persoane prin vămile de la graniţa cu această ţară rămâne ridicat. Prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighet se înregistrează o medie zilnică de 1.400 de persoane. Sunt şi refugiaţi, însă majoritatea celor care intră în România o fac pentru cumpărături, vacanţe sau vizite la rude. Zilnic, poliţiştii de frontieră maramureşeni depistează cetăţeni ucraineni care trec ilegal frontiera şi solicită o formă de protecţie statului român.
Refugiaţi care continuă să intre în România pe la Sighet sunt sprijiniţi încă de la începutul războiului, din 24 februarie, de serviciul de ajutor maltez, reprezentat aici de Lucia Bledea. Ea a declarat că serviciul asigură atât suport psihologic, cât şi mâncare.
2) O artistă fotograf din Transcarpatia, Dobán Dorina, preot reformat, expune la Oradea (nord-vestul României) 50 de fotografii alb-negru şi color cu tematică variată: peisaj (multe fotografiate în Ujhorod şi în renumita staţiune montană Bukovel), eseuri, street foto, natură statică şi de inspiraţie religioasă, într-o expoziţie caritabilă în beneficiul localnicilor în vârstă din trei comunităţi în care slujeşte – Pallo, Botfalva şi Batfa.
Foarte mulţi bătrâni au ajuns în situaţii dificile din cauza războiului care persistă în Ucraina. Prin acţiunea de caritate organizată cu sprijinul Asociaţiei Internaţionale ‘Euro Foto Art’ (AIEFA) Oradea şi al Societăţii Fotografilor Maghiari din Bazinul Carpatin, cu sediul în Seghedin, Ungaria, ne-am propus să adunăm donaţiile constituite din haine groase, alimente neperisabile şi sume de bani cu care să ajutăm pe bătrânii disperaţi, care de multe ori nu pot cumpăra nici medicamentele necesare pentru tratamentul lor, a declarat Dobán. Toate exponatele se pot viziona pe site-ul AIEFA.
3) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio România Internațional