Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Primăria Sectorului 3 din Bucureşti continuă să ofere sprijin copiilor şi familiilor de refugiaţi din Ucraina prin înfiinţarea Centrului ‘Blue Dot Sector 3’. Centrul face parte dintr-o reţea de centre de sprijin realizată de UNICEF şi Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în parteneriat cu autorităţile centrale, judeţene şi locale şi organizaţii ale societăţii civile pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de bază ale copiilor şi familiilor din Ucraina care s-au refugiat în România.
Centrele ‘Blue Dot’ sunt spaţii în care profesionişti oferă servicii specializate, în parteneriat cu ONG-uri, cu atragerea altor actori relevanţi, pentru identificarea şi îndrumarea copiilor în pericol prin evaluarea detaliată privind protecţia şi nevoile acestora; sprijin psihosocial, susţinere în vederea accesării serviciilor medicale, de ocupare pe piaţa muncii, precum şi în vederea integrării copiilor ucraineni în unităţile de învăţământ din România; consiliere şi asistenţă juridică în obţinerea permisului de protecţie temporară sau subsidiară, azil, înregistrarea unei naşteri, reunirea familiilor, obţinerea documentelor necesare acestora, traduceri autorizate de documente; informare şi consiliere despre serviciile disponibile, azil, procedurile de reunire a familiei, etc; cursuri de română.
Totodată, în cadrul Centrului ‘Blue Dot Sector 3’ mamele vor putea primi serviciile de care au nevoie, în timp ce copiii, indiferent de vârstă, vor beneficia de un spaţiu dedicat unde se pot odihni, juca, învăţa şi desfăşura activităţi de grup. În centrele ‘Blue Dot’ vor fi disponibile dispozitive pentru accesarea şcolii online. Activităţile se vor desfăşura, de luni până vineri, în intervalul orar 8,00-16,30, cu posibilitatea de adaptare în funcţie de nevoile identificate. Pentru informaţii suplimentare, persoanele interesate se pot adresa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3, prin intermediul adresei de e-mail office@dgaspc3.ro sau la numărul de telefon 0757.019.262.
2) Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din România a comunicat că pentru acoperirea în cele mai bune condiţii a misiunilor, circa 220 de pompieri salvatori, cu 160 de mijloace tehnice, se află la graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României. Salvatorii rămân la datorie pentru intervenţia promptă la solicitările cetăţenilor aflaţi în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operaţional Naţional, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare.
3) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.