Din ce în ce mai multe persoane care ies la pensie sunt nemulțumite de sumele primite și cer recalcularea lor

Din ce în ce mai multe persoane care ies la pensie sunt nemulțumite de sumele primite și cer recalcularea lor. Unii se adresează instanței pentru verificarea dosarelor, iar alții Avocatului Poporului.

La Călărași, zeci de cereri au fost revizuite de această instituție, care funcționează acolo de un an; după analiza dosarelor, s-a constatat că, în cele mai multe cazuri, Casa Județeană de Pensii a omis să ia în calcul vechimea în muncă, precum și alte beneficii. Mădălin Sofronie transmite.

Reporter: Misiunea instituției Avocatul Poporului este de a soluționa eventualele neclarități care apar în relația dintre instituțiile publice și cetățeni. În deciziile de pensionare pe care le-au analizat la Călărași, funcționarii au descoperit numeroase erori în ceea ce privește calculul pensiilor.

În cele mai multe cazuri, nu s-a ținut cont de grupele de muncă sau de sporurile pe care beneficiarii le-au primit în timpul activității desfășurate la serviciu, iar din această cauză unii cetățeni s-au trezit că încasează pensii chiar și cu 30% mai puțin decât ar fi trebuit în mod normal.

Prin sesizările înaintate de Avocatul Poporului, Casa de Pensii Călărași a fost obligată să recalculeze veniturile și să le acorde conform prevederilor legale. Cetățenii care nu au apelat la Avocatul Poporului s-au adresat, în schimb, instanței de judecată. Numai anul acesta pe rolul Tribunalului Călărași au fost deschise peste 40 de dosare ce au ca obiect recalcularea pensiilor./cpodea/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 octombrie