Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) De pe 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârste între 15 şi18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „Open Museums Open Hearts”, în cadrul căreia vor realiza 4 instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului. Cele 4 monumente construite în jurul ideii ”Rădăcini și visuri”, propusă de artista Ana Petrovici-Popescu, vor fi expuse în curtea sau în interiorul a 4 muzee din București pentru 3 luni. Este vorba despre Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Municipiului București și Muzeul Național al Literaturii Române. Proiectul „Open Museums Open Hearts”, derulat de asociația culturală „Câte-n lună și-n mansardă” în parteneriat cu cele 4 muzee, a fost lansat acum 4 luni. Proiectul a fost conceput cu scopul de a susține, prin cultură și prin crearea unei rețele de sprijin, nevoile reale ale adolescenților ucraineni, astfel încât să le îmbunătățească viața cotidiană prin învățarea de noi aptitudini.
Aproape 300 de adolescenți ucraineni au participat seja la programele de educație non-formală și de recreere în cadrul proiectului, în perioada iunie-octombrie. Dintre activitățile organizate în cele 4 muzee amintim: 4 proiecții la Cinema Muzeul Țăranului a două filme ucrainene – ”Stop Zemlia”, regia Kateryna Gornostai, și documentarul ”Ivan’s Land”, realizat de Andrii Lysetsky, ambele câștigătoare a numeroase premii internaționale, precum și 17 ateliere de introspecție urbană, de jocuri și animație socio-educativă, ateliere de teatru de umbre și de păpuși, atelier de modelaj în lut, de pictură pe sticlă, atelier de storytelling și ateliere de realizare a hărților, realizate de 9 educatori culturali și artiști români, dar și de origine ucraineană. Pe parcursul următoarelor 6 luni, se dorește ca acest demers cultural-educațional să răspundă nevoilor unui număr și mai mare de tineri și de artiști de origine ucraineană stabiliți în București.
2) 45 de copii ucraineni au fost înscrişi în unităţile de învăţământ din judeţul Brăila (estul României) în anul şcolar 2022-2023, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean. Situaţia este într-o permanentă dinamică, având în vedere că unele familii de ucraineni părăsesc judeţul. Reprezentanta Inspectoratului, Camelia Vasilica Gheorghişor, a precizat că, din informaţiile pe care le deţine, există şi copii ucraineni care frecventează cursurile online ale unor şcoli din Ucraina.
3) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio România Internațional