Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) La Târgu Mureş (centrul României) a avut loc o sesiune de informare destinată cetăţenilor ucraineni din judeţul Mureş cu tema ‘Detecţia cazurilor potenţiale de violenta sexuală şi de trafic de persoane’. Sesiunea a fost susţinută de Halyna Karachunova, refugiată din Ucraina şi voluntar în proiectul MureşHub. La eveniment au participat peste 40 de refugiaţi ucraineni, interesaţi în primul rând de modul în care se pot proteja în faţa acestor pericole.. Războiul din ţara vecină i-a pus pe cetăţenii ucraineni în situaţii-limită, forţându-i să aibă încredere în străini. Din datele prezentate, aproximativ 80.000 de ucraineni au fost înregistraţi în România, dar din aceştia doar 67.000 au solicitat protecţia temporală şi ne întrebăm ce se întâmplă cu cei 13.000 de refugiaţi ucraineni care au încă statut de turist în România, au declarat organizatorii
Este foarte greu să fie organizate cursuri de limba română pentru refugiaţii ucraineni şi astfel bariera lingvistică îi face mult mai vulnerabili, fiindu-le teamă să se adreseze autorităţilor. MureşHub a găsit o soluţie temporară, construirea de comunităţi ale refugiaţilor, care să se cunoască şi să ţină legătura în permanentă între ei, dar şi cu autorităţile române prin reprezentanţi desemnaţi. MureşHub a reuşit să formeze o comunitate în judeţul Mureş, mai ales datorită activităţilor de socializare şi incluziune socială, precum taberele de la Lăpuşna, biblioteca cu cărţi ucrainene, workshop-urile tematice. MureşHub în colaborare cu Centrul de Asistenţă Umanitară şi Socială pentru Refugiaţi CTR Nicolina din Iaşi (nord-est) organizează cursuri online de română, până în acest moment fiind înscrise 76 de persoane refugiate. În cadrul evenimentului a avut loc şi lansarea unui proiect editorial, un dicţionar român-ucrainean, ucrainean-român cu cuvinte şi expresii uzuale, scris de Ludmila Moroşanu-Demianova, refugiată din Ucraina, născut din nevoia de comunicare şi integrare a refugiaţilor din Ucraina.
2) Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea (sudul României) organizează cursuri de limba română pentru refugiaţii din Ucraina care staţionează pe raza judetului, la Călimăneşti, Olăneşti, dar şi în municipiul Râmnicu Vâlcea. Cursurile sunt de nivel elementar, nonformale şi se adresează atât copiilor, cât si adulţilor. Elevii şi preşcolarii ucraineni au fost repartizaţi la unităţi de învăţământ din judeţul Vâlcea, iar prin proiectul „Şcoala Ucraineană”, dezvoltat cu ajutorul unei fundaţii, comunitatea ucraineană doreşte înfiinţarea unei şcoli la Olăneşti.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.