Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) La Tulcea, estul României, a avut loc Proiectul Erasmus+, intitulat „Boost the European Feeling”, organizat de către Uniunea Ucrainenilor din România în parteneriat cu Universitatea din Ujhorod, Ucraina, și finanțat de către Comisia Europeană. Proiectul a adus laolaltă tineri din România și Ucraina și și-a propus să-i familiarizeze cu valorile Uniunii Europene. În cadrul grupului din Ucraina au participat și studenți care studiază la secția de limba română a Universității din Ujhorod, aceștia făcând parte din comunitatea română din Ucraina.
Tinerii au fost inițiați în noțiunile conceptuale referitoare la simbolistica și principiile UE și au aprofundat modul în care pot contribui la menținerea identității etnice, lingvistice și culturale. Erasmus+ are 4 piloni: educație, formare, tineret și sport, pune un accent deosebit pe incluziune socială și promovează participarea tinerilor la viața democratică.
2) Pe scena Ateneului Naţional Iaşi (nord-estul României), a avut loc avanpremiera naţională a piesei de teatru „Povestea copacului”, în distribuţia căreia se găsesc 12 copii şi tineri ucraineni refugiaţi la Iaşi. Piesa, regizată de Ana Hegyi şi a fost realizată în cadrul proiectului Servicii şi Sprijin pentru refugiaţi ucraineni, derulat de Fundaţia Star of Hope România, în calitate de partener UNICEF. Prin proiect ne-am dorit să oferim copiilor şi mamelor din Ucraina mai mult decât ajutor şi sprijin material. Aaceşti copii au nevoie de siguranţă, au nevoie de protecţie, dar au nevoie imensă de un sentiment de normalitate, la fel şi mamele lor. Unii dintre copiii din piesă sunt mici însă talentul lor e imens iar dorinţa de a transmite lumii mesajul lor a doborât barierele impuse de diferenţa de limbă, a declarat Gabriela Răducanu, manager proiect. Repetiţiile au început în urmă cu 4 luni, la Centrul Star of Hope Iaşi şi au continuat, din septembrie, la Palatul Copiilor. Pentru regizoarea Ana Hegyi a fost o provocare în primul rând din cauza limbii, însă nu şi pentru copii, datorită Anastasiei Koposova, mama uneia dintre fetiţele din distribuţie, care s-a implicat devenind interfaţa dintre regizor şi copii.
Avanpremiera piesei „Povestea copacului” a dat startul campaniei „Schimbă un destin”, derulată de către Fundaţia Star of Hope Romania în perioada 27 octombrie – 15 decembrie 2022 şi care îşi propune asigurarea accesului la terapie a unui număr de 125 de copii cu dizabilităţi din Centrele Star of Hopei, dar şi continuarea eforturilor de sprijin a copiilor şi mamelor refugiaţi din Ucraina (ajutor umanitar, găzduire, acces la educaţie, servicii, afterschool, grădiniţă, servicii medicale).
3) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.