Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Uniunea Naţională a Barourilor din România şi Baroul Bucureşti au găzduit masa-rotundă „Rolul avocaţilor în vremuri de război. Relocarea afacerilor”. Traian Briciu, Preşedintele Uniunii, a punctat rolul puternic pe care l-au avut avocaţii prin acţiunile umanitare din ultimele luni, dar şi prin sprijinul în activităţile de relocare a afacerilor din zone afectate de războiul din Ucraina. Av. Daniela Zaharia-Mănescu, de la Baroul Bucureşti, a declarat că există un risc foarte mare ca cetăţenii din Ucraina care rămân pe teritoriul României, indiferent de tipul de protecţie oferită, să fie victime ale unor abuzuri şi victime, mai grav, ale traficului de persoane, pentru că marea majoritate sunt minori neînsoţiţi, femei singure sau femei însoţite de copii.
Simona Popa, de la Consiliul Naţional Român pentru Refugiaţi, a precizat că CNRR desfăşoară activităţi de consiliere pe partea de integrare în Bucureşti, Constanţa (sud-est), Galaţi (est), Iaşi (nord-est) şi Suceava (nord). Majoritatea celor care vin din Ucraina au studii superioare, majoritatea erau încadraţi în muncă în ţara de origine şi majoritatea sunt femei, însoţite de copii, de persoane vârstnice sau de persoane cu dizabilităţi. Lucrul acesta are un impact destul de mare asupra accesului lor pe piaţa forţei de muncă, a declarat Popa.
Av. Florin Andreicuţ, Decanul Baroului Maramureş (nord), a declarat că activităţile umanitare s-au desfăşurat prin achiziţia de către Uniune a echipamentelor medicale cu care a fost dotat un centru spitalicesc din Solotvino, localitate unde există o comunitate foarte mare de români. Era nevoie de această aparatură medicală pentru că spitalele din regiune sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de persoane relocate care au rămas pe teritoriul ucrainean. Următoarea acţiune care vizează zonele Solotvino, Cernăuţi şi Herson este transbordarea, în săptămânile următoare, a trei ambulanţe care au fost achiziţionate de către Uniunea Barourilor. Florin Pârvu, Consul al României în Solotvino, a declarat că sunt 400.000 de persoane strămutate care beneficiază de sprijinul acordat de Uniune, fie prin achiziţiile de aparatură medicală, alimente şi bunuri de primă necesitate pentru copii, fie că vorbim de autoutilitarele aduse în zonă. La nivelul administraţiilor regionale şi a comunităţii româneşti de aici, Uniunea e văzută ca un exemplu de solidaritate atât faţă de cetăţenii ucraineni cât şi faţă de etnicii români.
2) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.