Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Reprezentanţii Autorităţii Vamale Române au lansat proiectul „Dezvoltarea capacităţii operaţionale a Vămii Române la frontiera cu Ucraina şi Republica Moldova”. Proiectul beneficiază de sprijin tehnic din partea Direcţiei Generale de Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene şi este finanţat integral prin fonduri ale Uniunii Europene. Principalele obiective ale proiectului sunt: evaluarea structurii/capacităţii organizatorice a Autorităţii Vamale Române, în context european actual cu particularităţile mediului în care autoritatea vamală română îşi desfăşoară activitatea (ţinând seama de situarea României la frontiera de est a Uniunii Europene şi în imediata vecinătate a conflictului armat Ucraina-Rusia); evaluarea proceselor/procedurilor de resurse umane şi formarea profesională existentă în cadrul autorităţii vamale, prin raportare la cele mai bune practici din Uniunea Europeană; acordarea de suport în formarea profesională şi, mai cu seamă, în formarea iniţială a personalului vamal din România, prin organizarea unor instruiri de formare-formatori la nivel central şi regional, cât şi a unei sesiuni demonstrative de formare iniţială a personalului nou-angajat în Autoritatea Vamală Română.
Proiectul va avea o durată maximă de 6 luni şi va contribui la creşterea eficacităţii şi eficienţei administraţiei vamale.
2) O echipă a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Constanţa formată din asistenţi sociali şi inspectori, însoţită de un echipaj al Direcţiei Generale Poliţia Locală Constanţa, a efectuat verificări în teren privind realitatea informaţiilor din cererile depuse de persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina. Au fost verificate locaţii situate atât la casă cât şi imobile cu mai multe apartamente în care sunt găzduite persoane refugiate din Ucraina. Nu au fost constatate nereguli.
Persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază prin lege de decontarea cheltuielilor cu hrană şi cazarea refugiaţilor.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.