2022. november 3.

Csütörtök reggel a Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű földrengést regisztrált az Országos Földfizikai Intézet Vrancea térségében

A Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű földrengést regisztrált az Országos Földfizikai Intézet Vrancea térségében csütörtök reggel 6 óra 50 perckor. A kéregmozgás 140 kilométer mélységben következett be Vrancea szeizmikus övezetében és érezhető volt Bukarestben is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)

A jövő hónaptól kompenzálják a betegek kezelésére szolgáló új gyógyszereket

A rákos betegek kezelésére szolgáló új gyógyszerek a jövő hónaptól kerülnek fel az ingyenes és kompenzált listára. A társadalmi biztosítási rendszerben a betegek összesen 21 új gyógyszert vehetnek majd igénybe ingyen vagy személyes hozzájárulással, a szakorvos által kiadott recept alapján. A gyógyszerek nemcsak a rák, hanem a Parkinson-kór, szívelégtelenség, endokrin és anyagcsere-betegségek, krónikus tüdőbetegségek, örökletes angioödéma és a gerincet érintő izomsorvadás kezelésére is alkalmazhatóak. A kormány az idén harmadik alkalommal aktualizálta az ingyenes és térítéses gyógyszerek listáját az Egészségügyi Minisztérium felkérésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)

Temesvár déli körgyűrűjének a megépítése nem az ütemterv szerint halad

Temesvár déli körgyűrűjének a megépítése nem az ütemterv szerint halad, közölte a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság. Az olaszországi kivitelező nem nagyon igyekszik a kivitelezéssel, noha az időjárás minden típusú munkának kedvez. Október végén a munkálatokat mindössze 58% százalékos arányban fejezték be, noha a szerződés értelmében a 25 km hosszú körgyűrűt decemberig meg kell épiteni. Az út tervezésére és kivitelezésére vonatkozó szerződést négy éve, hogy már aláírták és csaknem 300 millió lejbe került.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)

A kanadai Quebec tartomány politikusai nem akarnak hűségesküt tenni III. Károly király szolgálatára

A kanadai Quebec tartomány kormánya olyan törvényt készül bevezetni, melynek értelmében a helyi megválasztott tisztségviselőknek a továbbiakban nem kell hűségesküt tenniük az ország uralkodójának, Károly brit királynak, közölte a montreali kormánykoalíció szóvivője, akit a Reuters Hírügynökség idéz. A kormánykoaliciót alkotó két párt – amelyek a francia nyelvű tartomány függetlenségének támogatói – egyes tagjai leszögezték, hogy nem tesznek hűségesküt az egykori gyarmatbirodalom vezetőjének szolgálatára. Kanada 1982-ig a Brit Birodalom része volt, jelenleg pedig a Nemzetközösség tagja, azon országok szervezetének, amelyeknek a brit uralkodó az államfője. Mint ismeretes, abban a pillanatban, amikor meghalt II. Erzsébet, legidősebb fia, a hetvenhárom éves Károly automatikusan Nagy-Britannia királya lett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a hideg időjárás robbanásszerűen megnöveli az influenzás megbetegedések számát

Kemény tél elé nézünk az influenza vírusos megbetegedések szempontjából. Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy bár influenzás megbetegedést egyelőre nem jelentettek, az idő fokozatos lehűlése a megbetegedések robbanásszerű számát hozza magával. A Bukarest-Ilfov régiót átfogó Családorvosok Egyesületének elnöke, Sandra Alexiu orvosnő arra figyelmeztetett, hogy a déli féltekén a szokásosnál korábban kezdődött az influenzaszezon és a leginkább a gyerekek érintettek. Az Egyesült Államokban már most súlyos influenza-eseteket, sok haláleset, kórházi kezelésre szoruló betegeket regisztrálnak és ez annak tudható be, hogy a pandémiás évek alatt csökkent az emberek immunitása. Sandra Alexiu szerint előnyt jelent, hogy Romániában az idén korábban lehetett hozzájutni az influenza elleni védőoltáshoz, mint a korábbi években, és a veszélyeztetett kategóriákhoz tartozók közül már sokan beloltatták magukat: (RADOR HIRÜGYNÖKSÁG – 11.03).

Rozália Gănciulescu