RFI: De la București, Maia Sandu cere în continuare sprijinul României

Voi face tot ce pot pentru ca Republica Moldova să fie de partea bună a istoriei! Este declarația rostită de Maia Sandu, în plenul Senatului României. Războiul din Ucraina este tot mai aproape, rachetele ruseşti care ţintesc infrastructura ucraineană cad şi pe pământul nostru, a spus președinta Republicii Moldova.

Liderul de la Chișinău a spus încă o dată că moldovenii trec printr-o criză energetică majoră şi riscă să rămână fără gaze şi electricitate în această iarnă. Maia Sandu a avut întrevederi atât cu președintele Klaus Iohannis cât și cu premierul Nicolae Ciucă.

Discuțiile dintre cei doi șefi de stat s-au concentrat pe măsurilor consistente de sprijin din partea României pentru depăşirea crizei energetice din Republica Moldova, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Întrevederea cu preşedintele Republicii Moldova a avut loc într-un context regional complex, marcat atât de perpetuarea efectelor economice, sociale şi umanitare ale continuării agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cât şi de progresele semnificative pe calea integrării europene a Republicii Moldova ca urmare a obţinerii statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Consultările politice ale celor doi preşedinţi au vizat consolidarea cooperării bilaterale excelente şi substanţiale la nivel politic, economic şi sectorial şi avansarea proiectelor comune de interes strategic în domeniile energiei, transporturilor, sănătăţii, educaţiei sau societăţii informaţionale, mai precizează Administrația Prezidențială.

Preşedinta Maia Sandu a mulțumit României pentru ajutor și a cerut în continuare sprijinul  României”. În cadrul discuțiilor a fost evaluat stadiul proiectelor de interconectare a infrastructurii energetice dintre România şi Republica Moldova.

Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat sprijinul pentru demersurile autorităţilor de la Chişinău de reformare a sistemului energetic al Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană. Preşedintele Iohannis a salutat creşterea cu 41% a schimburilor bilaterale de mărfuri în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021.

Şeful statului a mai evidenţiat demersurile ţării noastre în domeniul asistenţei pentru Republica Moldova, atât prin acordarea de sprijin bugetar direct, cât şi în parteneriat cu partenerii europeni, sub egida Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, lansate de România, Franţa şi Germania. Klaus Iohannis a reiterat sprijinul ferm al ţării noastre pentru avansarea îndeplinirii obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022, inclusiv prin furnizarea de expertiză.

În context, el a prezentat demersurile realizate la nivel european pentru susţinerea economiei Republicii Moldova, printre care măsurile pe linia liberalizării comerţului cu această ţară pentru o serie de produse sau Acordul de facilitare a transportului rutier de mărfuri, adaugă Administraţia Prezidenţială./fmatei

RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 2 noiembrie 2022 – Autor Andreea Orosz

https://www.rfi.ro/politica-150137-de-la-bucuresti-maia-sandu-cere-continuare-sprijinul-romaniei