Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) O delegaţie de la Crucea Roşie Internaţională s-a aflat la Focşani (estul României) pentru a vedea cum au fost implementate programele de suport destinate refugiaţilor din Ucraina. De la debutul războiului, filiala Vrancea a Crucii Roşii a fost prima care a ajuns cu ajutoare în Ucraina şi este una dintre cele mai active din ţară, cu proiecte şi programe destinate familiilor ucrainene.
În prima săptămână după declanşarea războiului, filiala de Cruce Roşie Vrancea reuşea să plece în Ucraina cu primul transport umanitar cu produse de primă necesitate. De atunci, transporturile umanitare au continuat fără întrerupere, iar ajutorul voluntarilor Crucii Roşii a continuat în Vrancea şi pentru cei fugiţi din calea războiului şi care au ajuns să se stabilească temporar la Focşani şi în localităţile învecinate. Pentru cei rămaşi, în special mame şi copii, Crucea Roşie Vrancea a demarat mai multe proiecte şi unele dintre ele continuă şi azi, cum este cazul magazinului social sau cel al centrului de zi destinat refugiaţilor. Pentru copii au fost organizate în vară mai multe activităţi care să le facă vacanţa mai fericită şi, între voluntari şi familiile din Ucraina s-a legat de multă vreme o legătură specială. Aflând despre reuşita proiectelor derulate în sprijinul refugiaţilor ucraineni, o delegaţie formată din reprezentanţi ai Crucii Roşii Internaţionale, incluzând directori ai acestei organizaţii din mai multe ţări, s-a aflat la Focşani pentru a vedea care a fost cheia succesului, mai ales că Vrancea a fost şi rămâne mai degrabă un judeţ de tranzit pentru refugiaţi. La Focşani, dar şi în localităţile învecinate, se mai află în prezent peste 100 de ucraineni.
2) În contextul actual, în care în Maramureş (nordul României) se află multe persoane refugiate din Ucraina, potenţiale victime ale traficului de persoane, ASSOC Maramureş derulează o iniţiativă bilaterală menită să sprijine aceste persoane. Obiectivul principal al iniţiativei îl reprezintă prevenirea traficului de persoane şi acţionarea în situaţiile în care există victime sau posibile victime. Iniţiativa beneficiază de un grant în valoare de 160.000 euro oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia şi se desfăşoară pe o perioada limitată, urmând să se finalizeze în februarie 2023. În această perioadă există posibilitatea de a se oferi persoanelor strămutate de cetăţenie ucraineană, posibile victime sau victime ale traficului de persoane, redirecţionare către ajutor medical, consiliere psihologică, anchete sociale, consiliere juridică, precum şi informaţii.
3) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.