Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Portul Constanţa, de la Marea Neagră, a fost modernizat cu fonduri nerambursabile în valoare de peste 1 miliard de euro, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, după ce a văzut stadiul lucrărilor de reabilitare din port. El a subliniat că investiţiile în infrastructură feroviară sunt foarte importante. Acest lucru, a spus el, reprezintă cea mai bună dovadă că România îşi doreşte să devină un puternic jucător regional. Am văzut cu toţii, mai ales după declanşarea conflictului din Ucraina, cât de importantă este această infrastructură şi cât de important este Portul Constanţa. Din acest moment, a devenit un hub principal de intrare, în primul rând a grânelor, către toată Europa, a adăugat Marcel Ciolacu. El a subliniat că investiţiile în infrastructură sunt investiţiile cu cel mai mare grad de multiplicare economică şi, totodată, un suport pentru ca aderarea României la spaţiul Schengen să aducă cât mai rapid beneficii economice.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că 19 din cele 35 de linii de cale ferată din Portul Constanţa reparate în procedură de urgenţă au fost recepţionate, iar pentru celelalte 16 linii recepţia lucrărilor este programată în perioada 10-12 noiembrie. În urmă cu 6 luni, după declanşarea conflictului armat din Ucraina, Portul Constanţa a avut de trecut un test important, care viza fluidizarea traficului de mărfuri, în special de cereale. La vremea respectivă, s-a constatat ca portul are 99 de linii nefuncţionale, iar de atunci s-a trecut la lucrări de intervenţie pentru a le face operative şi a le reda circuitului economic. Am pornit în primăvară cu ceea ce am găsit aici pe zona feroviară, şi anume acele 99 de linii de cale ferată deteriorare, cu vegetaţii crescute, cu vagoane abandonate şi am prioritizat lucrurile. Cu 35 de linii am intrat pe procedură de urgenţă şi am beneficiat de cei 200 milioane de lei (circa 40 de milioane de euro) de la fondul de rezervă al Guvernului, a spus Grindeanu.
Ministrul Transporturilor a precizat că restul de 64 linii de cale ferată rămase de reparat au fost împărţite în trei loturi, pentru două fiind organizate deja licitaţiile şi fiind desemnaţi constructorii.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.