Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Asociaţia Bis (BIS Teatru) a derulat în perioada mai-octombrie proiectul educaţional „O poveste despre pace”. În luna mai, elevii de la trei şcoli din Sibiu (centurl României) au fost vizitaţi de actriţele Andrada Grosu şi Shama Leah în cadrul proiectului educaţional menţionat. Pornind de la un mesaj al lui Jonas Gahr Stoere (premierul Norvegiei, fost ministru de externe) adresat copiilor din Norvegia la scurt timp de la începerea războiului din Ucraina, cele două actriţe au iniţiat o discuţie cu copii cu vârste de 9-10 ani pe o temă delicată, de multe ori tabu: agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, respectiv războiul din ţara vecină. Au fost 5 întâlniri în luna mai, în urma cărora copiii au creat mai multe desene, precum şi o serie de ‘poveşti despre pace’. Echipa proiectului a colectat toate materialele rezultate, iar în perioada septembrie-octombrie a scris sub îndrumarea unui dramaturg o poveste originală, inspirată din desenele şi poveştile scrise de copiii. Personajul central al poveştii despre pace este cimpanzeul Bobiţă, personaj apărut anul trecut în cadrul unui proiect similar implementat de Asociaţia Bis. ‘O poveste despre pace sau Sticluţa în care ar putea să încapă toată tristeţea din lume’ a fost prezentată public în 28 octombrie, fiind publicată pe site-ul BIS Teatru.
Am stat mult pe gânduri alături de echipa proiectului, pe tema finalului poveştii. Da, ne-am fi dorit ca povestea despre pace să se încheie cu o pace de lungă durată, cu un happy end. În acelaşi timp nu vrem să trunchiem realitatea, amăgindu-i pe copiii minunaţi care au fost parte din proiect. Când a început proiectul, speram că în scurt timp războiul din Ucraina se va încheia. Am lungit cât a fost posibil proiectul, sperând ca finalizarea lui să fie făcută pe timp de pace. Din nefericire nu e aşa. În 28 octombrie am încărcat pe site povestea inspirată din scrisorile copiilor, fără să falsificăm realitatea, şi anume faptul că în continuare oamenii trăiesc în război şi suferinţă, a declarat Andrada Grosu.
2) Fundaţia Şinca din Oradea (nord-vestul României) a organizat pe 5 noiembrie Sărbătoarea Găluştelor, dedicată în special ucrainenilor refugiaţi în Bihor. Găluşte umplute cu vişine, cu brânză dulce sau sărată, cu carne de pui ori de vită au fost preparate de refugiaţii ucraineni pasionaţi de gastronomie, alături de bucătari renumiţi din Oradea. Evenimentul a fostunul caritabil, iar banii adunaţi din vânzarea preparatelor vor fi folosiţi de ONG-ul orădean în proiectele destinate oamenilor care au fugit din calea războiului. 120 de refugiaţi se bucură de sprijinul Fundaţiei.
3) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.