Deputații sunt așteptați, săptămâna aceasta, să modifice Ordonanța privind plafonarea prețului la lemnele de foc, în timp ce criza de pe piață se adâncește și lemnele pentru încălzit au început să nu se mai găsească nici în zonele de munte, unde satele sunt înconjurate de păduri. Coaliția de guvernare a ales ca schimbarea ordonanței să fie făcută în Parlament, iar ca soluții, în loc de plafonare, sunt luate în calcul fie acordarea de vouchere de încălzire, fie o compensare parțială a creșterilor de preț. Detalii în relatarea semnată de Mihaela Enache.
Reporter: Mihaela Enache – Ministrul Mediului preciza zilele trecute, la Radio România Actualități, că în interiorul coaliției nu s-a discutat despre o eventuală corectare în Guvern a măsurii de limitare la 400 de lei a prețului pe metru cub de lemn pentru foc, decizie care nu și-a atins scopul de a proteja gospodăriile ce folosesc acest combustibil pentru încălzire, ci dimpotrivă, a blocat piața de profil. Tánczos Barna a afirmat că soluțiile vor fi găsite în Parlament și s-a arătat convins că procedurile vor fi scurte.
Tánczos Barna: Sunt convins că procedurile parlamentare vor fi scurte, având în vedere situația și încă o dată dinamica prețurilor din piață. Orice variantă este posibilă din punctul nostru de vedere. În ședințele coaliției, în care a fost abordată această problemă a intervenției pe piața lemnului de foc, s-a discutat inclusiv despre compensații, sistem de vouchere /…/ combinat vocuchere sau compensația parțială a creșterii prețului cu plafonare.
Reporter: Legea de aprobare a ordonanței de urgență a fost trimisă Camerei Deputaților, după ce a trecut tacit de Senat, fără să se ajungă la adoptarea unui raport de specialitate și nici la un vot în plen. Tot Camera Deputaților este decizională și în privința modificărilor la ordonanța de compensare a facturilor la energie, dar dezbaterile au fost suspendate în așteptarea recomandărilor Comisiei Europene. Acestea au fost prezentate în urmă cu mai bine de două săptămâni, dar la București încă nu s-a ajuns la concluzii. Parlamentarii puterii spun că e nevoie de mai mult timp pentru analiză, pentru a se identifica surse noi de finanțare, iar liderul PSD a declarat că toate aceste măsuri de sprijin ar putea fi incluse în același act normativ./fdiaconu/sdm2
RRA – 7 noiembrie