Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) România şi Republica Moldova sunt ţări aflate în prima linie a asistenţei umanitare pentru refugiaţii ucraineni. Raportat la numărul de locuitori, Republica Moldova este ţara din regiune ce găzduieşte cei mai mulţi refugiaţi, peste 90.000 din cele circa 600.000 de persoane care au intrat în ţară de la începutul războiului din Ucraina, alegând să rămână pe teritoriul naţional moldovean, dintre care peste 42.600 sunt copii. Războiul din Ucraina a perturbat grav accesul la îngrijirile de sănătate de care au nevoie în mod normal femeile însărcinate şi nou-născuţii. Este vorba de riscuri crescute de deces matern şi neonatal, de îmbolnăviri şi complicaţii, ce pot surveni în timpul sarcinii sau la naştere, dar şi de un risc crescut de pierdere a sarcinii.
În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii România a pus la dispoziţie două maşini medicale echipate complet şi două ecografe mobile în valoare de 185.000 de euro către Asociaţia Sănătate pentru Tineri din Chişinău, pentru întărirea capacităţii reţelei de specialişti Youth Klinic (centre de sănătate prietenoase pentru tineri) de a furniza servicii medicale şi psiho-sociale prin servicii mobile.
Intervenţia este dezvoltată în jurul a trei piloni principali, oferind acces în regim de urgenţă, coordonat şi eficace la servicii de asistenţă de sănătate şi socială pentru femeile vulnerabile şi copiii lor: facilitarea accesului la serviciile de îngrijire a sănătăţii materno-infantile prin intermediul unităţilor medicale mobile; oferirea de servicii de asistenţă medicală şi socială integrată şi suport relevant prin intermediul echipelor multidisciplinare; consolidarea capacităţii reţelei de experţi locali de a oferi servicii socio-medicale integrate pentru refugiaţi în vederea maximizării eficacităţii intervenţiilor la care iau parte. Proiectul ‘Intervenţie de urgenţă în sprijinul femeilor însărcinate refugiate şi copiilor din Ucraina’, implementat printr-un grant MSD for Mothers, vizează circa 70.000 de femei însărcinate, mame şi copii ucraineni ce au găsit refugiu sau doar tranzitează România şi Republica Moldova, precum şi tinerii vulnerabili din mediul rural din cele două ţări.
De la declanşarea războiului, Salvaţi Copiii a oferit alimente de bază, produse de igienă, îmbrăcăminte, pături şi alte produse de imediat ajutor, suport emoţional, traducere şi consiliere informaţională – materiale de informare în limba ucraineană pentrupeste 202.000 de persoane, dintre care peste 111.000 de copii ucraineni.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.