Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Autorităţile de la Bucureşti vor face tot ceea ce este necesar pentru a putea să gestioneze în continuare situaţia refugiaţilor ucraineni, a declarat premierul Nicolae Ciucă. El a subliniiat că România a fost primul stat din Uniunea Europeană care a realizat un plan de integrare a cetăţenilor sosiţi din ţara vecină. Premierul a fost întrebat, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean Denys Shmyhal, ce măsuri concrete va lua România pentru a primi noii refugiaţi aşteptaţi să vină din Ucraina şi unde vor fi aceştia cazaţi, în contextul în care se apropie sezonul rece. Acel plan a fost permanent actualizat în funcţie de dinamica numărului de cetăţeni ucraineni care trec graniţa, iar în interiorul lui se găsesc toate elementele integrate atât cu ceea ce pune la dispoziţie statul român, cât şi cu cele puse la dispoziţie de către instituţiile internaţionale.
În context, premierul a precizat şi faptul că partea română va continua să sprijine financiar cazarea cetăţenilor ucraineni. Am sprijinit şi vom continua să sprijinim financiar cazarea cetăţenilor ucraineni şi la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă au fost până în acest moment alocate 70 milioane de euro. 39 de milioane au fost deja rambursate de către Uniunea Europeană şi au fost, de asemenea, identificate fondurile din care se asigură compensarea pentru cheltuielile la nivel naţional, a declarat Ciucă. Prim-ministrul român a participat, joi, alături de omologul său ucrainean Denys Shmyhal, la deschiderea punctului de trecere a frontierei şi a biroului vamal Vicovu de Sus (România) – Krasnoilsk (Ucraina).
Guvernele de Bucureşti şi Kiev au responsabilitatea asigurării unui climat pentru exercitarea plenară şi sustenabilă a drepturilor care le revin atât în România, cât şi în Ucraina comunităţilor de români şi a celor de ucraineni, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă. Cetăţenii români au demonstrat constant că sunt loiali şi fideli statului ucrainean. Şi sunt convins că acest lucru îl apreciază şi l-au apreciat. Este cât se poate de onest să discutăm despre drepturile comunităţilor, atât cea română în Ucraina, cât şi cea ucraineană în România, a declarat Ciucă. Acesta a menţionat că pe teritoriul României şi-au găsit refugiu aproximativ 2,7 milioane de ucraineni, o parte dintre ei au ales să rămână în ţara noastră, iar Guvernul de la Bucureşti, cât şi cetăţenii români au făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă pentru a putea să îi sprijine în aceste momente deosebit de grele. Vm continua ca împreună cu Uniunea Europeană să facem tot ceea ce este necesar în acest sens, a adăugat el.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.