Plafonarea tarifelor la energie, din nou pe agenda Camerei Deputaților

Camera Deputaților readuce pe agendă săptămâna viitoare proiectul de modificare a ordonanței de plafonare a tarifelor în energie.

Majoritatea ar trebui să transforme repede în lege decizia recentă a liderilor coaliției, potrivit căreia nimeni nu va plăti mai mult de 1,30 lei pentru 1 KW/h. Un prim pas în această direcție a fost făcut la ultima ședință de guvern, când a fost stabilit un mecanism pentru achiziția centralizată de energie electrică la un preț fix de 450 lei/MW/h, mecanism criticat însă de partidele din opoziție pentru că ar bloca investițiile. Detalii aflăm de la reporterul Radio România Actualități Alina Stănuță.

Reporter: De săptămâna viitoare vor începe discuțiile în Camera Deputaților, care este for decizional, la Ordonanța de Urgență 119, care plafonează și stabilește prețurile la energie. Intenția guvernului este aceea de a menține prețurile plafonate la energia electrică pentru o perioadă mai lungă de timp, iar în acest sens vineri a fost adoptată o nouă ordonanță de urgență, care stabilește un mecanism pentru achiziția centralizată de energie electrică la 450 lei MW/h.

Practic, acest document vine în ajutorul ordonanței de urgență care există deja în parlament și care va conține cele trei tipuri de prețuri și praguri de consum pentru consumatorii casnici: 68 de bani pentru 1 KW la un consum de până în 100 de KW pe lună, 80 de bani pentru un consum lunar de până în 255 de KW și 1,30 lei pentru cei care consumă peste 300 de KW. La IMM-uri și instituții publice se va menține prețul de 1 leu pe KW/h, iar pentru consumatorii mari industriali prețul va fi stabilit la 1,3 lei pe KW. Modificările pe care le vor face deputații vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Din opoziție, USR și AUR critică însă noua ordonanță de urgență pe energie și atrag atenția că măsura de reglementare a prețului va distruge stimulentul de a investi în producția de energie electrică./gpodea/cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 noiembrie