Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Un nou convoi umanitar cu bunuri pentru populaţia afectată de războiul din Ucraina a fost organizat de Crucea Roşie Română Filiala Alba, care, în premieră, s-a implicat direct în organizarea transportului, o echipă a filialei însoţind cele două tiruri cu ajutoare până în Kiev. Astfel, peste 26 de tone de produse, în valoare totală de peste 1.500.000 lei (circa 300.000 de euro), au fost donate pentru populaţia din Ucraina. Este vorb despre: consumabile medicale (truse de prim ajutor, tărgi pliabile, comprese, feşi, kituri pentru arsuri); produse de igienă pentru adulţi şi copii; produse de cazarmament (saci de dormit, pături, lenjerii de pat); apă îmbuteliată şi lapte praf pentru copii. Au donat atât persoane, în cadrul campaniei ‘Umanitatea nu are graniţe’, cât şi companii. Filiala de Cruce Roşie a Judeţului Alba va continua să fie alături de populaţia afectată de pe urma războiului din Ucraina, prin campania ‘Umanitatea nu are graniţe”.
Totodată, de la începutul războiului, au fost oferite ajutoare pentru familiile de refugiaţi stabilite în judeţul Alba, cu bunuri constând în produse de igienă şi alimente de bază.
2) O delegaţie a grupului parlamentar de prietenie cu România din Rada Supremă a Ucrainei s-a aflat în vizită în România. Un subiect important aflat pe agenda discuţiilor a fost intensificarea colaborării româno-ucrainene în domeniul educaţiei, cu accent pe recunoașterea reciprocă a perioadelor de studiu, inclusiv a copiilor ucraineni refugiați pe teritoriul României, cât și pe facilitarea accesului minorităţii române din Ucraina la învăţământ în limba maternă.
România sprijină ferm independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi condamnă în termenii cei mai duri războiul declanşat de Federaţia Rusă, a transmis liderul Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, deputatul liberal Ioan Bălan. El a prezentat sprijinul consistent acordat Ucrainei prin facilitarea accesului a peste 2.700.000 de refugiaţi, înfiinţarea Centrului Umanitar de la Suceava, facilitarea exporturilor de cereale şi a transporturilor umanitare şi integrarea copiilor din Ucraina în şcolile din România. Discuţiile au vizat inclusiv intensificarea colaborării în domeniul educaţiei, astfel încât minoritatea română din Ucraina să aibă asigurat accesul la şcoală, limbă şi cultură maternă.
Deputatul Nicolae-Miroslav Petreţchi, liderul Uniunii Ucrainenilor din România, a apreciat discuţiile între cele două delegaţii parlamentare asupra drepturilor comunităţilor etnice din cele două state.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.