2022. november 14.

A Képviselőházban ma megkezdik az energiaárak maximálásáról szóló sürgősségi kormányrendelet módosításának vitáját

Erre azt követően kerülhet sor, hogy a koalíciós pártok vezetői megegyeztek abban, hogy senki sem fizethet 1,30 lejnél nagyobb árat egy kWh elektromos áramért. Ezen elképzelés megvalósításának első lépése a legutóbbi kormányülés azon határozata volt, amely 450 lejes áron rögzíti egy mW villanyáram központosított közbeszerzési árát. Az eljárást bírálták az ellenzéki pártok, mert szerintük ez a beruházások leállásához fog vezetni. A lakossági fogyasztók esetében a havi 100 kWh alatti elektromos energiafelhasználás esetén megmarad a 68 banis hatósági ár, havi 255 kWh-ig terjedő fogyasztás esetén a kedvezményes ár 80 banira módosul. Ezen értékhatár fölött a kWh-kénti ár 1,30 lej lesz. Amennyiben egy háztartás két lejes áron szerződött villamos-áramot egy szolgáltatóval, de fogyasztása kevesebb havi 255 kWh-nál, úgy az állam kiegyenlíti az árkülönbözetet 80 bani és 1,30 lej között – áll a kormány előterjesztésében (Radio România Actualităţi)

A három havi ROBOR-index évi 8,02 százalékra csökkent

A bankközi alapkamat – amelynek alapján számolják a változó kamatú fogyasztási hitelek után fizetendő kamatot – a pénteki utolsó jegyzés alkalmával 8,10-ről 8,02 százalékra csökkent. Ez az utóbbi három hónapban a legnagyobb arányú csökkenés volt, ami annak ellenére következett be, hogy néhány nappal korábban a Nemzeti Bank (BNR) az irányadó kamatot 6,25-ről 6,75 százalékra emelte.

A három havi ROBOR-index a múlt hónap végén érte el az elmúlt 12 hónap rekordértékét, 8,21 százalékot. Pénteken sorozatosan tizedik alkalommal mérséklődött a ROBOR-index értéke, azt követően, hogy a Versenytanács előre be nem jelentett ellenőrzéseket tartott tíz kereskedelmi banknál. Az intézmény ellenőrei által bekért dokumentumokat jelenleg a szakemberek vizsgálják, s az eljárás akár két évig is elhúzódhat. Felvetődött ugyanis annak a gyanúja, hogy a bankárok megegyeztek abban, hogy minél magasabb szinten tartsák a ROBOR-indexet. (RADOR Hírügynökség)

Holnaptól a cégek is kérhetik, hogy ellenőrizze őket a fogyasztóvédelmi hatóság

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) új stratégiája értelmében bármelyik vállalkozás igényelheti az intőzmény vizsgálatát. A cégek számára ez azzal az előnnyel járna, hogy rendellenességek kimutatása esetén nem kapnának büntetést, mindössze megszabnának egy határidőt a számukra, ameddig orvosolni kell a hiányosságokat. Az ANPC közlése szerint elsőbbséget élveznek a vendéglátóipari, élelmiszer-kereskedelmi profillal működő cégek és azok a szolgáltatások, amelyeknek közvetlen kapcsolata van a fogyasztók egészségével. (Radio România Actualităţi)

Egyre több alkalmazottját küldi haza a Ford craiovai gyára

A kényszerszabadságolások oka a félvezetők és az alkatrészek hiánya. A jövő héten a gyár több részlege is leáll és csak a legszükségesebb munkákat fogják elvégezni. A munkások már a múlt hónapban is több napot voltak kényszerszabadságon, mely időszakra a bérük 78 százalékát fizetik ki nekik – közölte tegnap a közszolgálati rádió craiovai stúdiója (Radio România Actualităţi)

A Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója, Mugur Isărescu ma bemutatja az inflációról szóló háromhavonként esedékes jelentését

A jegybank értékelése szerint az év végéig mérsékelt ütemben, de nőni fog az inflációs ráta, majd ezt követően fokozatos csökkenésre lehet számítani és 2024 elejéig egy számjegyű lesz a pénzromlás. Októberben enyhén csökkent az inflációs ráta 15,32 százalékig, án a központi bank szerint az árak növekedési tendenciája megmarad. (RADOR Hírügynökség)

Bogdan Aurescu ma részt vesz az Európai Unió tagországai külügyminisztereinek részvételével megtartandó “Külügyek Tanácsa” brüsszeli munkálatain

A Külügyminisztérium közleménye szerint a román diplomácia vezetője európai kollégáival együtt alaposan áttekinti az Oroszország által Ukrajna ellen elkövetett agresszió nyomán kialakult helyzetet, a legújabb nyugat balkáni fejleményeket és az afrikai Nagy Tavak régiójában bekövetkezett változásokat.

Ugyanakkor a külügyminiszterek tárgyalnak Örményország és Azerbajdzsán közös határának folyamatos megfigyeléséről, megvitatják az október 27-i Buenos Aires-i EU-CELAC miniszteri találkozó eredményeit (A CELAC a Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége), valamint a november 6-18 közötti Sharm-el Sheik-i COP 27 (az ENSZ 27-ik éghajlat-változási konferenciája) eredményeit, valamint Libanon és Irán viszonyának alakulását. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin