Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Commit Global, iniţiativă civică românească, a dezvoltat 27 de soluţii digitale pentru sprijinirea refugiaţilor din Ucraina, între care se numără dopomoha.ro şi Un Acoperiş (unacoperis.ro). Dându-ne seama ce am reuşit să construim în România pentru refugiaţii ucraineni, am realizat că avem responsabilitatea să le oferim şi celorlalte ţări din regiune care au aceleaşi nevoi, care au acelaşi val de refugiaţi, unele dintre ele chiar mai mare comparat cu populaţia, cum e cazul Republicii Moldova, şi am început să ducem aceste sisteme şi către organizaţiile din societatea civilă şi către guvernele din regiune, în Republica Moldova, Bulgaria, Polonia, a declarat Bogdan Ivănel, preşedinte Commit Global. El a spus că se intenţionează deschiderea unui birou şi la Haga, pe lângă cel de la Bucureşti. Iniţiativa românească oferă soluţii de infrastructură digitală pentru refugiaţi prin intermediul donaţiilor şi tot ce face oferă gratuit către societatea civilă sau Guvern.
Commit Global a prezentat recent, la Forumul pentru Pace de la Paris, un ecosistem de soluţii de infrastructură digitală pentru refugiaţi. Când a început războiul din Ucraina am redirecţionat toate resursele către a construi infrastructura digitală de care refugiaţii care veneau în România aveau nevoie, a declarat Bogdan Ivănel.
2) Români şi ucraineni de toate vârstele şi-au unit forţele, recent, pentru a pune bazele unei păduri urbane la Ploieşti, partea sudicăcă a României, activitatea de voluntariat fiind însoţită de gânduri de pace pentru Ucraina, dar şi de recunoştinţă şi mulţumire îndreptate către poporul român, care i-a primit pe refugiaţii de război cu braţele deschise. Pădurea ‘de buzunar’, aşa cum mai este numită, este realizată în Parcul Municipal Ploieşti Vest de Asociaţia Pădurea Copiilor. Acestei iniţiative i s-au alăturat zeci de ucraineni care au fugit din calea conflictului armat, beneficiari ai Fundaţiei „Terre des hommes România”, care au simţit nevoia de a lăsa o moştenire pe termen lung. Aproximativ 300 de voluntari, români şi ucraineni, au participat la activitatea de plantare de duminică, 80 dintre ei fiind copii.
Sunt 6.500 de metri pătraţi pe care se vor planta până în primăvară 20.000 de puieţi din peste 20 de specii. Este un concept dezvoltat în anii ’80 de un inginer silvic japonez, care a observat că în zonele urbane se pot realiza aceste păduri ‘de buzunar’, unde prin plantarea densă şi cu specii diferite se realizează o pădure foarte rezistentă şi care creşte repede, a explicat preşedintele Asociaţiei Pădurea Copiilor, Teodora Pălărie.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.