Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, premierul Ungariei, Viktor Orbán, și cancelarul Austriei, Karl Nehammer, au semnat miercuri 16 noiembrie la Belgrad un memorandum privind consolidarea colaborării în vederea unei lupte mai eficiente contra migrației ilegale. O primă reuniune trilaterală privind migrația ilegală a avut loc la 3 octombrie, la Budapesta.
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că țara sa a trebuit să colaboreze cu Serbia și Ungaria în lupta contra migrației ilegale, deoarece sistemul de azil din Uniunea Europeană nu s-a dovedit un succes. La conferința de presă comună cu Vučić și Orbán, Nehammer a declarat că cele trei state au „stabilit un parteneriat pentru lupta contra migrației ilegale, exploatării oamenilor și criminalității organizate”. „A fost necesar, deoarece sistemul de azil din UE nu s-a dovedit un succes. Am ajuns în situația în care unele state UE găsesc noi modalități de colaborare, dincolo de ce este posibil în UE, pentru că ceea ce se face în prezent pentru protecția frontierelor nu este suficient” – a declarat Nehammer, mulțumindu-i lui Vučić pentru angajamentul ca „turismul de azil” al cetățenilor din India, Tunisia și alte state să fie oprit. „Președintele Vučić a înțeles îngrijorarea Austriei, unde se înregistrează o creștere semnificativă a numărului solicitanților de azil. Aceasta înseamnă mult pentru noi” – a declarat Nehammer, adăugând că Austria și Ungaria trimit de la Belgrad un „semnal clar Bruxelles-ului” că Serbia este un „partener de încredere”. Nehammer a declarat că Austria în lupta contra „turismului de azil” trebuie să dezvolte și o cooperare polițienească cu Serbia și în acest sens va trimite încă 100 de polițiști și suport tehnic pentru protecția frontierelor. „Austria se numără printre statele UE cu cele mai multe solicitări de azil, doar o singură țară din UE având mai multe solicitări. Până la sfârșitul anului vom depăși 100.000 de solicitări de azil” – a declarat Nehammer.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că în comparație cu anul trecut, numărul migranților înregistrați în Serbia s-a dublat, cei mai mulți fiind din Afganistan, Siria, Pakistan, Maroc, Burundi și acesta este motivul pentru care Serbia a suspendat regimul relaxat de vize cu anumite state din care provin cei mai mulți migranți. Vučić a anunțat că la reuniunea trilaterală de la Belgrad s-a convenit ca migranții care nu au nicio șansă să primească azil în aceste trei state să fie deportați cu avionul în statele de origine. „Nu mai avem regim relaxat de vize cu Tunisia și prin armonizarea politicii externe a Serbiei cu cea a UE în curând cu încă două state vom avea un regim de vize similar cu cel al UE. Este important acordul de readmisie pentru cei care nu au șanse să primească azil. Va trebui să organizăm zboruri pentru ei, iar cheltuielile le vom împărți corect cu Ungaria și Austria” – a declarat Vučić, adăugând că 51% dintre migranți intră în Serbia prin Macedonia de Nord și 33% prin Bulgaria. „Am convenit ca împreună să desfășurăm mai mulți polițiști la frontiera cu Macedonia de Nord, sprijiniți de sisteme de supraveghere cu termoviziune și astfel să mutăm linia de apărare spre sud” – a explicat Vučić, adăugând că Serbia, la fel ca și alte state nu dorește să devină o „parcare pentru migranții ilegali”. Vučić a explicat că Serbia întâmpină probleme și la frontiera de nord, unde migranții încearcă să treacă spre state UE./rmihaj/sdm2
(www.beta.rs – 17 noiembrie)