Milioane de ucraineni și-au petrecut noaptea fără curent electric, în timp ce Rusia a continuat să bombardeze infrastructura civilă. Pe front au avut loc ciocniri violente în regiunea Donețk din est, în timp ce în Hersonul recent eliberat, Kievul anunță că a descoperit dovezi de tortură.
Între timp, un tribunal olandez a condamnat la închisoare doi foști ofițeri ruși de informații și un lider al separatiștilor ucraineni pentru implicarea lor în doborârea avionului civil Malaysia Airlines. Cătălin Gomboș.
Reporter: Rusia a continuat să bombardeze infrastructura energetică a Ucrainei cu rachete și drone care au lovit ținte din întreaga țară, de la capitala Kiev în nord, la orașul Nipro în centru, la portul Odesa în sud, transmite Reuters.
Noile atacuri au avut loc în timp ce autoritățile ucrainene încercau să restabilească furnizarea de curent electric, după ce săptămâna aceasta Rusia a lansat cele mai intense bombardamente asupra infrastructurii, de la începutul războiului până în prezent. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat aseară că 10 milioane de civili ucraineni au rămas fără curent electric, în condițiile în care la Kiev a avut loc deja prima ninsoare a iernii.
Pe front, cele mai violente ciocniri s-au înregistrat în regiunea Donețk, unde au fost detașați o parte dintre militarii ruși retrași din Herson. Și în regiunea Herson s-au înregistrat tiruri de artilerie, în timp ce în orașe au fost găsite camere de tortură folosite de armata rusă. Ministerul ucrainean de Interne a anunțat de asemenea că au fost descoperite trupurile a 63 de persoane care prezentau urme de tortură.
În afara Ucrainei, la Haga, un tribunal olandez a condamnat la închisoare pe viață doi foști ofițeri de formații ruși și un lider separatist ucrainean pentru implicarea lor în doborârea avionului Malaysia Airlines în 2014. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului au murit atunci. Cei trei condamnați se ascund în Rusia, țară care, de altfel, a denunțat drept scandaloasă decizia instanței, afirmând că aceasta nu ar fi fost imparțială./gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 noiembrie