Asistența pentru fumători, în România

Fumatul ucide circa a 700.000 de oameni în fiecare an în Uniunea Europeană. În jumătate dintre cazuri este vorba despre decese premature. Aproape o treime dintre tinerii europeni cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani fumează, iar în România procentul este și mai ridicat.

Cei care vor să renunțe la fumat au nevoie inclusiv de consiliere psihologică, nu doar de voință, atrage atenția președintele rețelei europene de prevenire a consumului de tutun, Florin Mihălțan.

Florin Mihălțan: Foarte puține centre oferă asistență multidisciplinară. Psihologul trebuie să fie integrat alături de medicul terapeut în această echipă, pentru că noi oferim unui fumător partea de asistență farmacologică și non-farmacologică. Și deosebirea, poate, între pneumolog și alte specialități este că noi privim fumătorul ca un con național care are o boală. Boala se cheamă tabagism. Este construită pe o dependență, care este dependența la nicotină. Nu-l punem la zid, încercăm să-l ajutăm. 5 % se lasă prin voință. Mulți dintre ei se lasă în momentul în care boala apare în toată splendoarea ei și de multe ori acest lucru este tardiv./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 noiembrie