Cel mai rău scenariu în dosarul aderării României la Spațiul Schengen ar fi ca Olanda să-și exerseze dreptul de veto. Dacă se întâmplă asta, România va trebui să-și gândească foarte serios opțiunile în ceea ce privește o poziționare bilaterală față de Olanda și ar putea merge inclusiv în fața instanței de la Luxemburg. Declarațiile au fost făcute la RFI de eurodeputatul Renew Europe Dragoș Tudorache, membru al partidului REPER.
Experți ai Comisiei Europene și ai unor state membre, între care și Olanda, se află în aceste zile în România, pentru clarificări privind aderarea la Schengen. Întrebat dacă crede în sinceritatea demersului olandez, Dragoș Tudorache a răspuns: ”Eu sper că se merge în continuare pe bună credință la acest nivel și în Consiliu, mesajul politic pe care de altfel l-au discutat chiar și experții în urmă cu câteva săptămâni, când s-a discutat primul raport de evaluare a fost unul foarte clar. Trebuie să se meargă pe bună credință și trebuie să se meargă pe niște criterii predictibile, pe care toată lumea să știe cum anume le aplică și cum le înțelege și cum anume se vor lua deciziile pe baza lor. Nu avem deocamdată semnale cum că e doar un exercițiu de fațadă această vizită, această evaluare pe care experții olandezi o fac. Eu sunt convins că așa cum și ceilalți experți au tras concluziile necesare și ei le vor trage și sunt convins că acele concluzii vor fi pozitive, pentru că a fost o vizită și o evaluare foarte serioasă cea din urmă cu câteva săptămâni, nu are, cred eu, cum să se schimbe situația în teren în câteva săptămâni. Deci eu zic că sunt elemente care trebuie să ajute Olanda să ia decizia potrivită în viitoarele săptămâni”.
Cel mai rău scenariu în dosarul Schengen
Care e cel mai rău scenariu pentru România în dosarul Schengen? Dragoș Tudorache: ”Cel mai rău este să se amâne din nou decizia (…). Sper eu ca ultimul alibi să fie înlăturat săptămâna viitoare, pe 22 noiembrie, când vom afla din partea Comisiei și soarta MCV și modul în care monitorizarea din cadrul MCV va continua sau va fi întreruptă și continuată apoi în mecanismul european privind statul de drept, ceea ce de altfel noi cerem de foarte mult timp, deci acela este ultimul pas care ar mai putea să înlăture și ultimul argument pe care Olanda l-a folosit până acum în această discuție politică, cel care ținea de MCV, deci cu toate aceste argumente, cu toate aceste alibiuri luate de pe masă, cel mai rău scenariu ar fi ca Olanda pur și simplu să-și exerseze dreptul de veto și să spună: politic, eu nu pot să iau această decizie. Însă eu cred că dacă e să rămână singură, îi va fi foarte dificil Olandei să ia această poziție. Dar pentru că m-ați întrebat de scenariul cel mai rău, dacă se întâmplă asta, eu cred că România va trebui să-și gândească foarte serios opțiunile în ceea ce privește o poziționare bilaterală față de Olanda, bineînțeles pe baza regulilor europene, există în Tratat norme care, cred eu, pot fi activate într-o astfel de situație. De exemplu, inclusiv a merge în fața instanței de la Luxemburg”.
Reporter: Nu am face mai mult rău?
Dragoș Tudorache: Mie mi se pare că atunci când ești într-o astfel de situație, ai 25 de state membre care-ți spun ceva și un stat membru care nemaiavând un argument, câtă vreme mai existau argumente, atunci puteam înțelege, când nu mai ai un argument și pur și simplu îți exersezi un veto nejustificat, eu cred că e momentul, bineînțeles că trebuie să fie o primă discuție, un prim dialog diplomatic bilateral, pentru a înțelege cum se poate ieși dintr-un astfel de blocaj, însă eu cred că la acel moment România trebuie să-și calculeze foarte bine pașii și să se uite la absolut toate opțiunile prevăzute în Tratat și aceasta pe care am spus-o este doar o opțiune.
RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 17 noiembrie 2022 – Autor Cosmin Ruscior
https://www.rfi.ro/politica-150611-care-scenariu-romania-schengen-dragos-tudorache-olanda /fmatei