Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) Circulaţia feroviară pe relaţia Teresva – Câmpulung la Tisa, pentru reluarea circulaţiei feroviare la graniţa cu Ucraina, a fost redeschisă după 15 ani. Ultimul tren de călători a circulat pe acest traseu în anul 2007. Autorităţile judeţene din Maramureş (nordul României) au iniţiat demersuri la nivel guvernamental pentru lucrări de reparaţii la infrastructura feroviară, pentru fluidizarea traficului feroviar şi creşterea capacităţii transportului feroviar şi de călători la graniţa judeţului Maramureş cu Ucraina. Sucursala Regională de Căi Ferate Cluj continuă programul de reparaţii la infrastructura feroviară pe linia de ecartament larg Câmpulung la Tisa – Sighetu Marmaţiei, respectiv ecartament mixt Sighetu Marmaţiei – Valea Vişeului, lucrări estimate a fi finalizate până la sfârşitul anului. Pe 12 octombrie a fost redeschis punctul feroviar de frontieră Valea Vişeului şi a fost reluată circulaţia trenurilor de călători pe linia cu ecartament larg Berlibas – Valea Vişeului, a precizat Rudolf Stauder, prefectul de Maramureş.

Odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina, operatorul naţional feroviar CFR SA a depus eforturi pentru a face faţă creşterii capacităţii transportului feroviar de călători şi de marfă, înregistrat în punctele de frontieră de la graniţa cu Ucraina (Valea Vişeului, Halmeu şi Vicşani) şi cele de la graniţa cu Republica Moldova (Cristeşti Jijia, Socola, Fălciu şi Galaţi Largă), prin lucrările executate în regie proprie, lucrări care au avut drept scop atât reluarea traficului feroviar pe linii cu ecartament larg sau ecartament normal, închise cu ani în urmă, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor de tranzitare şi de manevră pe liniile din staţiile de cale ferată.

2) Refugiaţii ucraineni din Timişoara (vestul României) pregătesc cadouri inedite pentru copiii fără posibilităţi materiale din zonă. Jucăriile sunt confecţionate manual şi vor fi daruri preţioase în preajma sărbătorilor de iarnă. Proiectul „Fabrica de Crăciun” a reunit 30 de refugiaţi, care lucrează la aproximativ 100 de astfel de jucării, care să ajungă la micuţii din centrele de plasament, spune coordonatoarea proiectului, Regina Damian. Ea este, de altfel, mediator cultural în cadrul Grupului de Iniţiative Sociale – LOGS, care ajută constant refugiaţii ajunşi în Timişoara, fie din Ucraina, fie din alte zone ale globului.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio Romania International