România participă la cel de-al 18-lea Summit al Francofoniei, la Djerba, în Tunisia

Astăzi începe, la Djerba, în Tunisia cel de-al 18-lea Sommet al Francofoniei, la care vor participa reprezentanţi din cele 54 de state membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, printre care şi România, plus alte 30 observatoare. Reuniunea de anul acesta are loc la o distanţă de patru ani, după cea din Armenia, din 2018, pentru că în 2020 a fost pandemia, iar anul trecut a fost amânată din cauza crizei politice din Tunisia, după cum transmite corespondenta RRA, Daniela Coman.
Reporter: „Conectivitate în diversitate, sectorul digital, vector de dezvoltare și solidaritate în spațiul francofon” este tema de dezbatere aleasă de francofoni, ce doresc să avanseze nu doar în proiecte culturale și de educație, ci și în cooperarea economică. Reuniunea șefilor de stat și de guvern din lumea francofonă reprezintă o comunitate de valori puse în slujba dialogului, într-un context internațional marcat de crize și de riscul unei noi împărțiri a lumii, afirmă un comunicat al președinției Franței. În paralel, în „Village de la Francophonie” au loc de o săptămână conferințe, evenimente culturale și artistice deschise publicului larg. Țările au propriul stand de promovare, iar cel al României este foarte inspirat, plin de culoare, la realizarea sa participând ministerele de Externe, Culturii și Turismului.
Corneliu Cîrstea, secretar general adjunct în Ministerul Anteprenoriatului și Turismului: Au fost foarte mulți vizitatori la stand în fiecare zi. Am oferit foarte multe pliante și date, relații despre posibilitățile de a vizita România.
Reporter: Sommet-ul francofoniei este organizat pe insula tunisiană Djerba, sub supravegherea unui dispozitiv de securitate excepțional, cu circulația rutieră blocată încă de ieri pe numeroase artere și forțe de ordine desfășurate la fiecare colț de stradă și intersecție. Amintim că Tunisia a fost deseori scena atentatelor teroriste islamiste, cele mai recente, cele din 2015, soldate cu zeci de morți, majoritatea turiști europeni./ctuluc/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI, 19 noiembrie