România se confruntă cu o criză cronică de sânge

România se confruntă cu o criză cronică de sânge, iar apelurile specialiştilor pentru a creşte numărul donatorilor au devenit o constantă. Statistica arată că ţara noastră este codaşa Europei la numărul de donatori de sânge.

Reporter: Sângele donat de o singură persoană poate salva trei vieţi, iar donarea aduce o serie de beneficii şi pentru cel care face acest gest, subliniază specialiştii în mod constant.

Cu toate acestea, România are un număr foarte mic de persoane care se duc la centrele de donare, iar în anumite perioade, numărul lor scade şi mai mult. În judeţul Mureş, de exemplu, acum sunt cu aproximativ 30% mai puţini oameni dispuşi să salveze vieţi cu ajutorul sângelui lor, astfel că reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină din Târgu Mureş fac un apel cu scopul de a preîntâmpina situaţiile de criză, în care să nu poată asigura necesarul de sânge şi de componente sanguine pentru spitale. În această perioadă, puţin peste 40 de oameni donează sânge şi ar fi nevoie de cel puţin 60 pe zi. Andrei, din Târgu Mureş, a ajuns pentru prima dată la Centrul de donare din dorinţa de a salva viaţa unui copil, iar acum este decis să repete cât mai des acest gest şi să-şi convingă şi prietenii să ajute.

Andrei: Am auzit de la colegii mei că fetiţa unui coleg are nevoie de sânge şi ne-am mobilizat mai multe persoane şi am venit să donăm sânge. Este prima dată când am donat sânge. A fost foarte bine, mă bucur că am reuşit să donez şi pe viitor o să revin. Din câte ştiu, este sănătoasă şi pentru mine donarea de sânge şi o să revin de fiecare dată când o să pot. Am aflat că am grupa de sânge 0 pozitiv. Este o grupă de sânge foarte bună şi ajută mult persoanele care au nevoie de sânge. E foarte important să fim buni.

Reporter: Donatori de sânge pot fi cetăţenii români care au între 18 şi 60 de ani, peste 50 de kilograme şi o stare bună de sănătate./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 noiembrie