Igiena și salubritatea, drepturi ale omului modern
În toată această avalanșă de probleme grave cu care se confruntă omenirea o să ne întrebați, și pe bună dreptate, „cui îi mai pasă de toalete?”. Ei bine, celor aproximativ 4 miliarde de oameni care nu au una funcțională. Toaletele sunt extrem de importante, întrucât accesul la o toaletă funcțională în condiții de siguranță are un impact pozitiv asupra sănătății publice, demnității umane și siguranței personale, în special pentru femei. Această zi practic asta face, celebrează toaletele și crește gradul de conștientizare a celor care trăiesc fără acces la canalizare gestionată în siguranță. Când oamenii dintr-o comunitate nu au toalete sigure, sănătatea tuturor este amenințată. Salubrizarea deficitară contaminează sursele de apă potabilă, râurile, plajele și culturile alimentare, răspândind boli mortale în rândul populației mai largi. Astfel, un drept care nu este respectat în anumite părți ale lumii reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății și vieții oamenilor în alte părți ale lumii. Pe fondul unei igiene deficitare, boli grave precum holera, dizenteria, tifosul și schistosomiaza se pot răspândi cu ușurință la nivel mondial. Deosebit de îngrijorător este însă faptul că foarte expuși la aceste probleme sunt copiii de vârste fragede. Conform unui raport al UNICEF din 2014, aproximativ 1000 de copii mor în fiecare zi din cauza dizenteriei, care ar putea fi în mare măsură prevenită prin îmbunătățirea calității apei, prin salubritate și printr-o igienă generală corectă. S-a estimat chiar că 58% din toate cazurile de dizenterie la nivel mondial în 2015 au fost cauzate de apa nesigură, igiena deficitară și practicile igienice slabe, cum ar fi spălarea inadecvată a mâinilor. Fără a fi câtuși de puțin ironici, în acest moment, în lume, mai multe persoane au un telefon mobil decât acces la grupuri sanitare. Din cele 7 miliarde și ceva (aproape 8) de oameni, 6 miliarde dețin un telefon mobil și numai 4,5 miliarde au acces la toalete.
Scurt istoric al Zilei Mondiale a Toaletei
Ziua Mondială a Toaletei este o zi oficială internațională a Organizației Națiunilor Unite, marcată anual la 19 noiembrie pentru a inspira acțiuni de combatere a crizei globale de salubritate. La nivel mondial, 3,6 miliarde de oameni trăiesc fără „salubrizare gestionată în condiții de siguranță” și aproximativ 673 de milioane de oameni practică „toaleta” în aer liber. Obiectivul de dezvoltare durabilă 6 urmărește „Asigurarea disponibilității și gestionarea durabilă a apei și canalizării pentru toți”. Când a fost publicat Raportul privind obiectivele de dezvoltare durabilă 2020, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a declarat: „Astăzi, obiectivul de dezvoltare durabilă 6 este ratat” și „împiedică progresul Agendei 2030, realizarea drepturilor omului și realizarea de pace și securitate în întreaga lume”. Ziua Mondială a Toaletei există pentru a informa, a angaja și a inspira oamenii să ia măsuri în vederea atingerii acestui obiectiv. Adunarea Generală a ONU a declarat Ziua Mondială a Toaletei ca Zi oficială a ONU în 2013, după ce Singapore a depus o rezoluție în acest sens, de altfel prima sa rezoluție în fața Adunării Generale a ONU din 193 de state membre. Înainte de aceasta, Ziua Mondială a Toaletei a fost stabilită neoficial de Organizația Mondială a Toaletei (un ONG cu sediul în Singapore) în 2001. UN-Water este convocatorul oficial al Zilei Mondiale a Toaletei și cel care administrează site-ul oficial al Zilei Mondiale a Toaletei și alege o temă specială pentru fiecare an. Campania de Ziua Mondială a Toaletei 2022, numită „Să facem invizibilul vizibil”, se concentrează pe impactul crizei de salubritate asupra apelor subterane, explorând modul în care sistemele de salubritate inadecvate răspândesc deșeurile umane în râuri, lacuri și sol, poluând resursele de apă subterane. Ziua Mondială a Toaletei este marcată de campanii de comunicare și alte activități. Evenimentele sunt planificate de entități ONU, organizații internaționale, organizații locale ale societății civile și voluntari pentru a sensibiliza și a inspira acțiuni.
După cum aminteam, Ziua Mondială a Toaletei a fost declarată oficial în 2013, la cea de-a 67-a sesiune a Adunării Generale a ONU de la New York. La 19 noiembrie 2001, ONG-ul Organizația Mondială a Toaletelor (World Toilet Organisation – OMC) a fost înființată de Jack Sim, un filantrop din Singapore. Ulterior, el a declarat 19 noiembrie Ziua Mondială a Toaletei. Denumirea de „Ziua Mondială a Toaletei” și nu „Ziua Mondială a Salubrității” a fost aleasă pentru ușurarea mesajelor publice, chiar dacă toaletele sunt doar prima etapă a sistemelor de salubrizare. Evenimentele de Ziua Mondială a Toaletei și campaniile de sensibilizare a publicului sporesc gradul de conștientizare a publicului cu privire la sistemele mai largi de salubrizare, care includ epurarea apelor uzate, gestionarea nămolurilor fecale, gestionarea deșeurilor solide municipale, gestionarea apelor pluviale, igiena și spălarea mâinilor. De asemenea, obiectivele ONU de dezvoltare durabilă solicită mai mult decât toalete. Obiectivul 6 necesită o salubrizare adecvată, care include întregul sistem de asigurare a procesării în siguranță a deșeurilor. OMC a început să promoveze recunoașterea globală pentru Ziua Mondială a Toaletei și, în 2007, Alianța pentru Sănătate Durabilă (SuSanA) a început să sprijine în mod activ și Ziua Mondială a Toaletei. Eforturile lor de a atrage atenția asupra crizei de salubritate au fost consolidate în iulie 2010, când dreptul omului la apă și canalizare a fost declarat oficial drept uman de către ONU. În 2013, o inițiativă comună între guvernul din Singapore și Organizația Mondială a Toaletelor a condus la prima rezoluție a ONU din Singapore, denumită „Salubrizarea pentru toți”. Rezoluția solicită acțiuni comune pentru a pune capăt crizei mondiale de salubrizare și a fost adoptată de 122 de țări la cea de-a 67-a sesiune a Adunării Generale a ONU de la New York.
Evoluția toaletelor, pe scurt
Gândite la început ca spații comune, unde oamenii mai și socializau în timp ce își făceau igiena, toaletele publice s-au transformat treptat în ceea ce reprezintă astăzi. Complexul arheologic descoperit la Mohenjo Daro din India conţine resturile câtorva toalete construite în jurul anilor 2800 î.Hr., iar în anul 315 e.n. 144 de băi publice existau deja la Roma. Cu toate că ideea toaletelor este foarte veche, precursorul vasului de toaletă actual a fost creat abia în anul 1596, când Sir John Harrington (1561-1612), a publicat la Londra un studiu în care a descris un prototip al toaletei la care se trage apa, prototip instalat în casa sa din Kelston. Elisabeta I a Marii Britanii, a fost prima care a beneficiat de vasul instalat în casă, însă regina nu a folosit niciodată toaleta pe motiv că făcea prea mult zgomot atunci când trăgea apa. Au trecut mulți ani până când o nouă invenție s-a adăugat prototipului, pentru a câștiga în popularitate. Rezervorul cu mâner a fost inventat de Alexander Cummings abia în anul 1775. Inventatorul Joseph Bramath i-a ataşat apoi toaletei sistemul de valvă cu flotor, trei ani mai târziu, adică în anul 1778, iar designul vasului începea treptat să semene cu cel din prezent.
Sfaturi practice pentru curățarea și întreținerea toaletei
Raportându-ne la penuria alarmantă de toalete, dacă nici de „ziua” ei, mondială chiar, nu îi acordăm atenția cuvenită, atunci poate ar fi timpul să ne gândim la acei oameni care își doresc să aibă o baie în propria locuință, dar nu au acces la ea. Considerată adesea o „Cenușăreasă” a căminului și privită ca fiind cel mai murdar loc din casă, toaleta este frecvent nedreptățită. Chiar dacă se pare că cele mai murdare locuri din casă nu au nicio legătură cu baia, curățarea vasului de WC rămâne o preocupare importantă. Atunci când vine vorba despre curățarea toaletei, un lucru este sigur: este genul de activitate care trebuie desfășurată frecvent (deci nu doar de „ziua” ei) și impecabil. Periodic, trebuie să faceţi o curăţenie în profunzime a toaletei, pentru a împiedica depunerea mucegaiului, adunarea microbilor şi apariţia petelor şi pentru a vă ocupa de acele părţi de care nu vă ocupaţi în curăţenia săptămânală. De asemenea, dacă aveţi o toaletă foarte murdară, poate că una care a fost neglijată pentru o perioadă lungă de timp, atunci va trebui să faceţi o curăţare în profunzime pentru a o readuce la starea ei bună. Curăţarea în profunzime a toaletei implică îndepărtarea tuturor petelor, scoaterea capacului şi eliminarea mucegaiului şi a depunerilor de calcar. Curățarea toaletei este una dintre cele îndelungate activități din gospodărie. Este o sarcină mai dificilă și nu întotdeauna plăcută, dar mai mult decât necesară.
Cât de des ar trebui să vă curăţați toaleta?
În niciun caz doar de „ziua” ei, după cum deja am atenţionat! Curăţarea toaletei poate deveni o sarcină neplăcută majoră în mintea noastră, și totuşi, cu o rutină simplă şi regulată şi cu instrumentele potrivite, curăţarea toaletei este foarte uşoară. Ca o regulă generală, o dată pe săptămână este frecvenţa minimă recomandată pentru curăţarea de bază. De fapt, cea mai bună cale de a nu vă consuma energia este includerea acestei activităţi în rutina dvs. săptămânală. Curăţaţi-o săptămânal şi toaleta dvs. nu va fi niciodată atât de murdară sau mirositoare încât să nu-i puteţi face faţă! Dacă lăsaţi petele mai mult de o săptămână, este probabil că acestea vor rămâne infiltrate, generând miros. În plus, ar trebui să luaţi în considerare o curăţare în profunzime la fiecare două luni. Aceasta trebuie să includă frecarea cu peria inclusiv pe suprafaţa exterioară a vasului şi în interiorul bazinului de apă.
De ce trebuie să menţineți toaleta curată?
Ei bine, igiena şi aspectul estetic sunt motive importante, dar poate că cea mai importantă motivaţie pentru mulţi este mirosul. Toaletele devin urât mirositoare dacă nu sunt curăţate regulat. Capacele vaselor de toaletă pot fi cele mai murdare părţi ale toaletelor noastre. Sunt fabricate din materiale cu probabilitate mai mare de adăpostire a bacteriilor şi, din cauza articulaţiilor şi a componentelor mici, pot ascunde cu uşurinţă depuneri care încep să miroase dacă nu sunt curăţate regulat. Aşadar, asiguraţi-vă că fiecare parte a capacului vasului de toaletă este curăţat regulat: ştergeţi toate petele şi frecaţi articulaţiile cu o perie mică pentru a vă asigura că nu există depuneri. Vasele de toaletă sunt aproape în totalitate fabricate din porţelan, care este un material excelent pentru igienă. Suprafaţa sa emailată nu este poroasă, nu este aderentă şi rezistă la uzură (impenetrabilă faţă de orice, mai puţin zgârieturile profunde din email). Aşadar, în mod contraintuitiv, este zona care are nevoie de cea mai puţină atenţie. Împiedicaţi formarea petelor prin utilizarea unui odorizant pentru toaletă şi curăţaţi vasul regulat şi rapid.
De ce aveţi nevoie pentru a curăţa toaleta?
Cel mai simplu ar fi să vă asigurați de la bun început că aveți la îndemână tot cele trebuincioase. Pe lista puteți să adăugați mănușile de menaj, prosoape de hârtie sau lavete speciale, soluție dezinfectantă, o perie pentru WC, o soluție specială de curățare a toaletei. Dacă ideea de a folosi chimicale speciale pentru WC, bogate în clor sau în oxigen activ, nu vă încântă, puteți prepara singuri propria soluție de curățare, ecologică, din sare, peroxid și praf de copt, sau din oțet și bicarbonat.
Perie: Peria pentru toaletă este, desigur, esenţială. Vă recomandăm periile cu extensie verticală pentru curăţarea zonei de sub marginea vasului de toaletă. Fără această perie suplimentară, este probabil ca acest potenţial cuib de microbi să nu fie niciodată curăţat corespunzător.
Lavetă sau burete: O lavetă sau un burete mic sunt, de asemenea, necesare pentru a curăţa partea superioară a vasului şi capacul. Aceste zone trebuie tratate complet separat de interiorul vasului şi trebuie curăţate cu instrumente diferite şi cu un agent de curăţare pentru capac (în mod normal, un agent de curăţare tip cremă).
Perie mică: În plus faţă de peria principală pentru toaletă, este recomandată o perie mai mică pentru curăţarea părţii superioare a toaletei şi în special pentru a ajunge la articulaţiile şi părţile mai greu accesibile ale capacului. Dacă nu găsiţi o perie specială pentru aceasta, atunci o periuţă veche de dinţi poate fi foarte utilă. Dacă aveţi două periuţe de dinţi pe care nu le mai folosiți, puteţi întrebuința una pentru a curăţa marginea vasului de toaletă şi alta pentru capac.
Racletă sau piatră ponce sunt instrumente suplimentare opţionale pentru profesionistul veritabil. Utilizaţi-le pentru a răzui petele cu depuneri foarte dure, în special pentru zona de sub marginea vasului de toaletă. Evitaţi utilizarea unor produse prea abrazive.
Aspecte pro şi contra pentru diferite tipuri de agenţi de curăţare pentru toalete
Agenţi de curăţare pentru toalete preparaţi în casă: agenţii de curăţare preparaţi în casă pot fi eficienţi şi ieftini, dar sunt mai mult pentru cei care au timp la dispoziţie şi răbdarea pentru a se asigura că amestecurile şi cantităţile sunt corecte.
Agenţi spumanţi pentru curăţarea toaletelor: agenţii spumanţi pentru curăţarea toaletelor sunt eficienţi, dar necesită timp pentru utilizare şi sunt mai potriviţi pentru curăţarea în profunzime, nu pentru folosire zilnică.
Lichide şi geluri pentru curăţarea toaletelor: perfecte pentru utilizare zilnică şi regulată. Dacă achiziţionaţi un agent de calitate pentru curăţarea toaletelor şi îl utilizaţi regulat, nu aveţi nevoie de mai mult. Pentru utilizare zilnică este recomandat un gel special, care menţine vasul toaletei strălucitor, igienic şi fără depuneri de calcar, lăsând în urmă un miros plăcut.
Cum trebuie să curăţaţi toaleta?
Similar multor altor activităţi domestice, este recomandat să porniţi de sus în jos: începeţi prin a curăţa capacul vasului şi coborâţi la celelalte componente. Aceasta nu asigură doar curăţarea oricăror depuneri desprinse de pe suprafeţe, ci reflectă şi priorităţile de curăţare a toaletei. Capacul vasului de toaletă este locul cel mai probabil pentru colectarea microbilor şi a mirosurilor. Curăţarea zonei de sub marginea vasului este următoarea sarcină importantă, care, din nou, acoperă o zonă cu probabilitate mai ridicată de acumulare de murdărie şi negreală, protejată cum este în mare parte de apa trasă care păstrează restul vasului curat. Distribuiţi un lichid pentru curăţarea toaletelor de jur împrejur, sub marginea vasului, şi frecaţi ferm cu peria pentru toaletă. Baza vasului şi racordul reprezintă ultima parte a sarcinii. Trebuie doar să reîmprospătaţi lichidul de curăţare din vas şi să frecaţi cu peria toate zonele accesibile. În final, nu neglijaţi zonele ascunse ale toaletei, inclusiv partea din spatele vasului şi de sub bazin. Asiguraţi-vă că toate ţevile şi monturile sunt curăţate periodic. Uneori, părţile cele mai ascunse devin cele mai murdare dacă rămân neglijate în curăţenia săptămânală. Majoritatea persoanelor se concentrează asupra interiorului vasului de toaletă, însă este doar o iluzie că exteriorul ar fi cu mult mai curat. Folosiți un spray dezinfectant pentru a pulveriza întreg exteriorul WC-ului, inclusiv zonele mai greu accesibile cum sunt baza acestuia, zona de sub colac sau din spate, spre țeava de evacuare. De fiecare dată când se trage apa, particule din interiorul vasului sunt pulverizate pe suprafețele din jur, astfel ca pereții și podeaua din proximitatea vasului sunt cu siguranță împroșcate cu aceleași bacterii. O etapă, esențială chiar, presupune să…așteptați. O greșeală frecventă pe care o fac cei ce se îndeletnicesc cu această activitate este că aplică soluția dezinfectantă și apoi o șterg imediat, fără a avea răbdare să o lase sa acționeze cel puțin 5 minute. Cât așteptați să-și facă efectul, vă puteți ocupa și de interiorul vasului. Pentru a curăţa foarte bine toaleta trebuie mai întâi să scoateţi capacul vasului de toaletă: deşurubaţi piuliţele fluture de sub vas, care ţin capacul fixat pe poziţie. După ce aţi deşurubat complet aceste piuliţe, trebuie doar să ridicaţi capacul şi să îl îndepărtaţi pentru a-l curăţa separat. După ce aţi scos capacul vasului veţi avea acces la întregul vas al toaletei şi veţi putea să îl curăţaţi până străluceşte, în interior şi în exterior. Începeţi din partea superioară şi asiguraţi-vă că eliminaţi toate petele şi urmele de murdărie cu un burete abraziv.
Trucuri simple care vă vor ajuta să aveți toaleta mereu curată și proaspătă
• Nu lăsaţi toaleta să se murdărească de la bun început – Nimeni nu îşi doreşte o toaletă pestilențială, dar nu toţi avem timpul sau înclinaţia pentru a dedica ore serioase de muncă manuală pentru păstrarea toaletei ca nou-nouţă. Sugestia principală este foarte simplă: nu lăsaţi toaleta să se murdărească de la bun început, frecând vasul cu peria după fiecare folosire a toaletei. O metodă simplă de a evita mirosul excesiv al toaletei şi depunerile de calcar şi de a păstra vasul curat este de a vă asigura că lăsaţi toaleta în stare perfectă după fiecare „vizită”. Aceasta înseamnă că nu trebuie să folosiţi peria doar atunci când credeţi că este necesar, ci de fiecare dată. Folosiţi peria în jurul vasului timp de 20 de secunde, cu un strop de agent de curăţare, frecaţi o dată sub nivelul apei, o dată deasupra nivelului apei şi o dată în jurul părţii superioare, sub margine. Poate dura o vreme până deprindeţi această rutină, dar gândiţi-vă la beneficiile de economisire a timpului. Dacă reuşiţi, este posibil să nu mai fie niciodată nevoie să curăţaţi toaleta! Păstraţi un burete sau o lavetă chiar lângă toaletă şi curăţaţi orice murdărie atunci când apare. Ştergeţi o dată capacul vasului cu o lavetă şi agent de curăţare cu pulverizare pentru baie şi veţi scăpa de petele de urină şi de mirosuri înainte de a deveni persistente.
• Utilizaţi odorizante de toaletă pentru a preveni mirosurile neplăcute – O toaletă mirositoare este similară unei probleme legate de sudoare: atunci când observaţi că există un miros, este deja prea târziu. Ceea ce doriţi cu adevărat este să preveniţi mirosul înainte de a apărea. Cea mai bună cale de a controla această situaţie este şi cea mai eficientă din punct de vedere temporal. Trebuie doar să utilizaţi tablete şi odorizante pentru toaletă şi puteţi limita depunerea calcarului, precum şi apariţia bacteriilor şi a mirosurilor aferente. Depunerile de calcar sunt un mediu fertil pentru bacterii, aşa că asiguraţi-vă că eliminaţi orice urme lăsate de apa dură după fiecare folosire. Odorizantul este fixat pe marginea vasului de toaletă şi distribuie agenţi de curăţare direct, eliberând mirosuri plăcute pe măsură ce trageţi apa şi asigurând apei din toaletă curățenie şi prospețime. Acest produs este foarte uşor de folosit, și are o putere de lungă durată de a menţine toaleta curată şi fără miros, fără ca dvs. să ridicaţi vreun deget. Este esenţial pentru persoanele presate de timp.
• Atunci când vă gândiţi la curăţarea toaletei, vă gândiţi automat că trebuie să frecaţi cu peria cu braţul băgat adânc în vasul toaletei, însă aceasta ar putea fi o greşeală. De fapt, mirosurile şi microbii pe care încercaţi să îi eliminaţi sunt, deseori, localizaţi pe părţile superioare. Curăţaţi mai întâi sub marginea vasului și apoi partea superioară a vasului de toaletă. Dacă vă îngrijorează mirosurile toaletei, atunci curăţarea zonei de sub marginea vasului este o prioritate. În timp ce multe persoane presupun că petele şi urmele din vas cauzează mirosul toaletei, de fapt acesta provine de sub marginea vasului, unde se ascund adesea microbii cei mai mirositori. Aşadar, dacă vă grăbiţi, începeţi de sus. Împingeţi peria sub marginea vasului şi frecaţi de jur împrejur. Faceţi aceasta de câteva ori şi trageţi apa. Un alt loc predilect pentru pete şi mirosuri este partea superioară a vasului. Din nou, rezistaţi tendinţei naturale de a adânci peria în vasul toaletei şi, în schimb, luaţi buretele sau laveta şi ştergeţi în amănunt această zonă. Asiguraţi-vă că acoperiţi toate monturile şi fitingurile capacului, până în spatele acestuia. Acordați atenția cuvenită capacului de toaletă! Nu neglijaţi curăţarea capacului toaletei. Din nou, este o zonă în care mirosurile neplăcute pot persista. Folosiţi un agent de curăţare standard cu pulverizare pentru baie şi o lavetă şi ştergeţi capacul. Nu uitaţi articulaţiile şi monturile – adesea, acestea sunt zonele cele mai periculoase când vine vorba de mirosuri neplăcute. Acum vă puteţi avânta cu toată forţa pentru a folosi peria la baza vasului toaletei.
• O idee pentru curățarea periei de toaletă este să o fixați sub colacul WC-ului și să turnați peste ea un dezinfectant. Lăsați-l să acționeze câteva minute, apoi trageți apa și clătiți și peria cu această ocazie. Lăsați peria să se usuce bine la aer înainte de a o pune la loc în suport, altminteri nu faceți decât să încurajați dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului. Înainte de a vă scoate mănușile, spălați-vă cu apă caldă și săpun. Astfel, le veți putea îndepărta fără să vă murdăriți pe mâini. Dacă utilizați mănuși de unică folosință, puneți-le direct la gunoi; dacă sunt mănuși de menaj, păstrați-le într-o zonă „dedicată” și folosiți-le pe viitor la exact aceeași activitate. Țineți seama de faptul că probabil ați pus mâinile cu mănuși murdare pe diverse flacoane cu soluții de curățare. Probabil că ar fi indicat să le ștergeți și pe ele cu un șervețel umed înainte de a le pune înapoi în dulap, chiar dacă aveți un spațiu destinat în exclusivitate lor. Un alt truc care trebuie încercat: puneți puțină soluție de curățare în suportul pentru peria pentru WC. Acest lucru va menține peria curată. Ultimul lucru pe care vi-l doriți în baia dvs., este o perie murdară!! După ce ați terminat de folosit peria pentru toaletă, puneți-o sub capacul WC-ului astfel încât să se poată usca. Aceasta este o cale mai ușoară și mai igienică pentru a vă asigura că peria pentru toaletă rămâne curată. Recomandat ar fi pentru spălarea vaselor de toaletă o perie cu rezervor pentru detergent.
• Alegerea agentului de curăţare potrivit pentru toaletă – Există o mulţime de agenţi de curăţare pentru toalete la dispoziţia dvs., de la soluţii naturale preparate în casă și până la înălbitori. Totuşi, pentru cei care caută o soluţie rapidă, un agent de curăţare bun pentru toaletă este întotdeauna răspunsul. Este evident că sunteţi prea presați de timp pentru a începe să vă creaţi propriile poţiuni, care ar putea să eşueze la eliminarea acelor pete şi mirosuri dificile. Uneori aveţi nevoie de puţin mai multă putere în agentul de curăţare pentru toaletă, pentru curăţenia ocazională: dacă toaleta dvs. a devenit prea murdară sau dacă doar vreţi să faceţi o curăţenie amănunţită şi în profunzime. Chiar dacă preferați produsele refolosibile, există momente în care alternativele de unică folosință sunt preferabile, iar curățarea vasului de toaletaăeste unul dintre acestea. Prosoapele de hârtie vor șterge excesul de dezinfectant odată ce acesta și-a făcut treaba, și este tot ceea ce aveți nevoie. Întotdeauna ștergeți de sus în jos și nu uitați să curățați și podeaua și pereții din jurul vasului. Veți avea surprize neplăcute observând câtă mizerie este adunată în aceste zone. Aruncați șervețelele direct în coșul de gunoi, pe care vă recomandăm să îl aveți lângă dvs. de data aceasta. Nu uitați: în cazul utilizării unei soluții dezinfectante, nu este necesar să clătiți cu apă. Puteți renunța, deci, la obiceiul neigienic al lavetei reutilizabile, care trebuie spălată și dezinfectată neapărat.
• Găsirea momentului potrivit – Există vreodată vreun moment potrivit pentru curăţarea toaletei? Sigur că da! Trebuie doar să vă folosiţi imaginaţia. Gândiţi-vă la o perioadă de timp care este întotdeauna liberă pentru dvs. şi umpleţi-o cu „bucuria” unei sarcini „murdare”, dar bine făcute. Poate că înainte de a pleca la serviciu sau înainte de a ieşi în oraş vineri seara sau cât timp aşteptaţi ca masa să fie gata. Faceţi două lucruri în acelaşi timp, pentru mai mult eficienţă: curăţarea toaletei nu consumă chiar atât de multă energie fizică.
Soluţii ecologice pentru curăţarea toaletei
• Cuburi pentru curățarea și prospețimea toaletei – Nu cheltuiți bani pentru produsele de curățare a toaletei, deoarece tot necesarul îl aveți acasă. Amestecați un pahar de apă, 1/4 pahar de sare de lămâie, 1 lingură de detergent de vase și veți obține cuburi pentru curățarea vasului de toaletă. Pasta obținută aranjați-o în forme pentru gheață și lăsați să se solidifice. Pentru a curăța toaleta, puneți un cub în vas și așteptați până se va dizolva, apoi spălați pereții cu peria.
• Curățarea rezervorului de apă și a vasului de toaletă – Oțetul curăță foarte eficient toaleta. Turnați în rezervorul de apă și dați drumul la apă de câteva or. Prin această metodă veți curăța toaleta de murdărie și bacterii.
• Curățarea periei – Peria pentru toaletă se curăță foarte rapid dacă veți turna la fundul suportului un produs de curățarea toaletei. Lăsați să acționeze câteva ore, după care clătiți cu apă. Peria se va menține mai mult timp curată dacă veți turna soluție din apă și înlăbitor pe fundul suportului.
• Aerisirea – Aerisiți cât mai des camera de baie și curățați periodic plasa ventilației. Acest trucuri vor permite buna circulație a aerului și vor preveni acumularea murdăriei și apariția mucegaiului.
• Dacă doriți să preparați propriile soluții de curățare, puteți face o soluție care să conțină o ceașcă de sare de masă, o ceașcă de bicarbonat de sodiu și o ceașcă de înălbitor pe bază de oxigen. Pulverizați amestecul pe suprafața care trebuie curățată și așteptați câteva minute: bicarbonatul îndepărtează depunerile, sarea e un abraziv natural, iar înălbitorul nu doar că ofera strălucirea căutată, dar are și rol dezinfectant. O altă variantă de curățare este prin turnarea unei cești de bicarbonat și a uneia de oțet direct în vas.
• Pe de altă parte, dacă preferați să folosiți produse din magazine, optați pentru soluții care conțin oxigen activ, nu clor, care poate fi foarte iritant. Indiferent care este soluția de curățare pe care o preferați, asigurați-vă că aplicați suficientă și imediat sub marginea de sus a vasului și că așteptați între 5 și 10 minute, pentru a-și face efectul.
• Pulbere de muștar – Mai întâi, pregătiți amestecul de curățare. Pentru a face acest lucru, luați două linguri de pudră de muștar, adăugați o cantitate egală de acid citric cristalin și patru linguri de amidon. Se amestecă bine până se obține un amestec omogen. Începeți să adăugați treptat apă pură. Un produs de casă pe bază de praf de muștar nu numai că va curăța, dar va dezinfecta bine toaleta. Componentele incluse în amestec sunt complet inofensive pentru instalațiile sanitare. Umeziți suprafața toaletei astfel încât amestecul să se lipească mai bine. Distribuiți ușor compoziția peste vas. Frecați bine produsul în zone în special contaminate și lăsați-l în această formă timp de aproximativ o jumătate de oră. Apoi clătiți cu apă și, în același timp, cu o perie.
• Oțet și sare – Această metodă este eficientă în special pentru a scăpa de piatră. Veți avea nevoie de un pahar cu oțet de masă de nouă procente. Dacă nu, acidul acetic poate fi diluat conform instrucțiunilor care sunt de obicei prezente pe sticlă. Turnați oțet într-un vas care nu se teme de căldură și începeți să încălziți soluția. Este important să vă amintiți că în acest moment poate apărea un miros înțepător, de aceea este recomandabil să acoperiți recipientul. Oțetul este încălzit la o temperatură de aproximativ 40°C, după care adăugați o jumătate de linguriță de sare și amestecați bine. Soluția rezultată tratează cu atenție suprafața toaletei. Închideți toaleta cu capacul și lăsați-o în această stare peste noapte.
• Folosirea acidului fosforic este cel mai bun răspuns la întrebarea cum să vă curățați toaleta de rugină. Substanța poate fi cumpărată cu ușurință dintr-un magazin unde este vândută sub formă de soluție de 85%. Produsul este o substanță foarte agresivă asemănătoare siropului incolor. Puteți lucra cu acesta doar cu ajutorul PROTECȚIEI. Pregătim un agent de curățare: luăm o jumătate de litru de apă pură și dizolvăm 100 ml de acid fosforic în el, amestecăm până când se obține un amestec omogen.
• Tablete de curățare a rezervorului – un instrument multi-funcțional practic, care face față imediat celor trei probleme principale ale echipamentelor sanitare. Compoziția acestor tablete și concentrația substanțelor active variază în funcție de producător. O tabletă solubilă în apă este „coborâtă” în rezervor. Se dizolvă încet, și eliberează treptat substanța activă.
• Pastă de dinți – Aveți nevoie de cel mai ieftin tub de pastă de dinți, dar neapărat să fie mentolată. Dați câteva găuri mici în tub cu dimensiunea de 2-3 mm. Puneți tubul în rezervorul toaletei. De fiecare dată când veți trage apa, pasta de dinți se va spăla și veți obține apă mentolată. Astfel, veți menține vasul de toaletă curat și va persista un aer proaspăt. Este o modalitate foarte ieftină și eficientă.
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://www.mollymaid.com/cleaning-tips/bathrooms/how-to-clean-a-toilet/
https://www.nytimes.com/wirecutter/guides/how-to-clean-toilet/
https://www.goodhousekeeping.com/uk/house-and-home/household-advice/a672158/how-to-clean-the-toilet-in-minutes/
https://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/a31407258/how-to-clean-toilet/
https://home.howstuffworks.com/home-improvement/household-hints-tips/cleaning-organizing/how-to-clean-mineral-stains-from-your-toilet.htm
https://www.nbcnews.com/better/pop-culture/how-often-you-should-wash-everything-your-home-according-science-ncna826271
https://www.thespruce.com/how-to-clean-a-toilet-1900297
https://www.marthastewart.com/1532604/best-way-to-clean-a-toilet