Peste 10 milioane de ucraineni au rămas fără curent electric

Ucraina se va confrunta mâine cu noi întreruperi ale curentului electric, întrucât infrastructura energetică a fost avariată grav de atacurile sistematice ale militarilor ruși. Are detalii Cristina Dumitrescu.

Reporter: Anunțul despre noi întreruperi ale furnizării de curent electric a fost făcut în această seară de operatorul național de transport al energiei electrice din Ucraina și a fost citat de Radioteleviziunea ucraineană.

Aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei a fost avariat, iar peste 10 milioane de oameni au rămas fără electricitate. Premierul Denis Şmihal a scris pe Facebook că guvernul se pregătește pentru toate scenariile posibile și că persoanele fizice sunt scutite de plata taxelor vamale și a TVA atunci când își cumpără un generator electric din străinătate.

Potrivit șefului guvernului de la Kiev, aproximativ 8.500 de asemenea aparate sunt importate zilnic. Autoritățile au făcut apel la oameni și la companii să economisească pe cât se poate curentul electric. O situație foarte grea este în capitala Ucrainei, cu o populație de peste 3,5 milioane de persoane. Celor care au unde să plece li s-a recomandat să își părăsească locuințele./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 noiembrie