Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Premierul Nicolae Ciucă a declarat, recent că se vor face verificări privind modul în care s-au acordat persoanelor fizice bani pentru cazarea şi hrana refugiaţilor din Ucraina, legislaţia în acest domeniu urmând a fi modificată. Mai mulţi jurnaliştii au semnalat că banii pe care Guvernul îi plăteşte pentru refugiaţii din Ucraina nu sunt folosiţi pentru asigurarea hranei acestora, iar refugiaţi sunt cazaţi în condiţii improprii. Este necesar ca în acest moment, probabil, în funcţie de ceea ce se va stabili la nivelul Guvernului, cu instituţiile şi autorităţile responsabile, să analizăm acest cadru legal şi aveţi toată încrederea că se vor face şi verificările şi modificările necesare pentru a ne adapta la situaţia nou creată. Este păcat că în astfel de situaţii se foloseşte suferinţa unor oameni pentru beneficii care nu se cuvin, a subliniat premierul Ciucă.
În context, Primăria Rădăuţi din judeţul Suceava (nord) a sesizat Poliţia şi corpul de control al Prefecturii după ce a constatat nereguli în decontarea pentru cazarea refugiaţilor ucraineni. Primarul Bogdan Loghin a declarat că, în acte, peste 400 de refugiaţi erau găzduiţi în casele localnicilor, dar în realitate numărul este mult mai mic.
Potrivit legislaţiei, persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de decontarea din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă sau a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea în valoare de 20 de lei (circa 4 euro) pe zi de persoană găzduită pentru hrană şi 50 de lei (circa 10 euro) pe zi pe persoană găzduită pentru cazare.
2) România, alături de celelalte țări din Europa de Est, se pregătește să redeschidă centrele de primire pentru refugiații ucraineni. Autoritățile anticipează că un nou val de refugiați va trece frontierele țărilor vecine în această iarnă, în contextul în care, în mai multe orașe din Ucraina, rețeaua electrică și centralele de încălzire sunt dezafectate din cauza bombardamentelor Rusiei. Ionuț Sibian, director executiv al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile și membru în Comitetul Economic și Social European, din partea societății civile, a declarat recent că societatea civilă și autoritățile române pregătesc deja infrastructura pentru primirea acestui nou val de refugiați ucraineni.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.