Realizator: Mihaela Enache – Autoritatea Națională de Reglementare în Energie nu a primit în mod oficial de la ENEL nici o notificare în sensul intenției de vânzare a unor active ale companiei, așa cum prevede legislația națională. Președintele ANRE, Dumitru Chiriță, spune că acest gen de situație nu înseamnă ieșirea din piața de energie a ENEL România, ci poate presupune doar schimbarea proprietarului sau a acționariatului. El subliniază că autoritatea a adoptat de-a lungul timpului acte normative prin care clienții finali ai unei companii care se retrage de pe piața autohtonă au asigurată continuitatea furnizării cu energie. Marți, grupul italian ENEL a anunțat că intenționează să părăsească România în 2023. Directorul general al companiei, Francesco Starace, a prezentat la Milano strategia pentru următorii ani care prevede vânzarea parțială sau totală a activelor din mai multe țări.
Francesco Starace: Nu doar că ne gândim să începem aceste repoziționări, ci chiar le-am început. Am început ieșirea de pe segmentul de gaz din Chile și se va materializa până la sfârșitul acestui an, iar asta va influența și procesul din Spania. Am inițiat de asemenea discuții pentru ieșirea din România, Peru și Argentina. Desigur, nu pot dezvălui mult în acest moment, dar procesele se află în diferite stadii de lucru.
Realizator: Reprezentanții ENEL spun că au ca țintă întărirea poziției companiei în țara de origine, Italia, precum și a prezenței în state cheie și vine ca urmare a crizei energetice din ultimul an. În România, ENEL are circa trei milioane de clienți casnici și non-casnici./abranescu/ilapadat
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 noiembrie)