Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti organizează, în perioada 26-27 noiembrie 2022, un târg de locuri de muncă pentru susţinerea integrării refugiaţilor ucraineni. Evenimentul se va desfăşura la Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti, sub genericul „Târgul de locuri de muncă – Susţinerea integrării refugiaţilor ucrainieni” şi va fi organizat de Asociaţia ‘Hands Across Romania Association’. Agenţia va sprijini, prin participarea experţilor instituţiei, desfăşurarea evenimentului.
2) Clubul de pictură înfiinţat din luna mai la Palatul Copiilor din Bistriţa, nord-vestul României, pentru un grup de refugiaţi ucraineni, format din 6 mame şi cei 11 copii ai lor, a vernisat prima expoziţie, evenimentul având loc în colaborare cu o asociaţie locală. Asociaţia ‘Oraşul Mariei’ a beneficiat de o donaţie din partea oraşului german Wiehl, înfrăţit cu municipiul Bistriţa, având ca destinaţie organizarea unor activităţi recreative pentru refugiaţi ucraineni, iar banii au fost direcţionaţi către clubul de pictură de la Palatul Copiilor, pentru achiziţionarea de materiale de pictură şi grafică. Directoarea Palatului Copiilor, Diana Morar Oancea, că atelierul de pictură a apărut la iniţiativa refugiaţilor, care au găsit în artă o formă de terapie, pentru a face faţă realităţii cu care se confruntă ţara lor. Eu iniţial am vrut să lucrez cu copiii, dar am avut o foarte mare barieră cu limba, aveam nevoie de cineva să traducă. Dar acum, pentru că mămicile pictează, vin şi copiii şi lucrează mai atent şi mai mult chiar şi ei. Iar, în timpul în care nu lucrează, copiii se joacă cu piese lego, a declarat Oancea. Ele au spus că această activitate este, pentru ele, un soi de terapie. Aşa a apărut şi expoziţia, pentru că ele sunt foarte conştiincioase, iau foarte în serios, este curs de pictură pentru ele, aşa îl numesc. Unele dintre ele au făcut aşa ceva în Kiev, a precizat Diana Morar Oancea. Timp de două luni, cele femei din Ucraina, originare din Kiev, Odessa şi localităţi din jurul acestora, au lucrat alături de copiii lor pentru a pregăti această expoziţie, denumită ‘Galben şi albastru’, cu trimitere la culorile steagului ucrainean. Cel mai tânăr artist, Max, are doar un an şi participă la această expoziţie cu o lucrare reprezentând amprentele mâinilor lui. Expoziţia însumează 38 de lucrări de pictură şi grafică.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.