Din 28 noiembrie, timp de 9 zile, fiecare dintre ei își deschide cartea pentru tine, în Bună dimineața București! Dacă ți-e dor de o lectură captivantă, surprinzătoare, daca vrei o poveste frumoasă, dacă ești în căutarea unui roman care să te țină captiv până la ultima pagină, stai cu urechea pe București FM.
Zilnic, la 9:30, un scriitor din 9-a generație își prezintă cartea și te convinge, cu argumente, că a lui e cea mai bună! Și oferta nu se oprește aici! Află numele scriitorului din ziua respectivă, trimite-l într-un comentariu pe facebook, la postarea de concurs și poți câștiga cele 9 cărți semnate de cei 9 autori!
Pentru că ți-e scris în carte ți-e pus, la Gaudeamus Radio România!
Luni, 28 noiembrie – Oana Babagianu a studiat la Webster University London, este consilier în Ministerul Cercetarii Inovarii Digitalizarii, femeie de afaceri, mamă și scriitoare aflata la debut.
Eva – este o carte scrisă în aproximativ 2 ani. „Nu am crezut la început că voi scrie o carte. Am crezut că va fi un alt text de blog, pentru că am și un blog, trairisisentimente.ro. Postam destul de mult, dar m-am oprit pentru că au apărut copiii. Ulterior mi-am creionat în cap o idee a unei fete, o poveste de viață. Am așternut-o pe hârtie, în cartea Eva. Invit cititorul să descopere ce se întâmplă”- Oana Babagianu.
Marți, 29 noiembrie – Andrei Ungureanu, născut în 1992, în satul Valea Popii (Argeș), este asistent universitar (la Sibiu) și ex-bursier al guvernului francez. A debutat cu volumul Povestiri și întâmplări din țara fumului (2021). Romanul Nașterea eroului a câștigat Premiul I la concursul Primul român (2022), organizat de Editura Litera.
Nașterea eroului – „M-am apucat de scris abia anul trecut, la începutul lui 2021, într-un context din cele mai grele pentru mine: șomaj, boală, datorii. E drept că aveam și mult timp liber. Și am simțit că e mai bine să scriu, să scot gândurile din cap, decât să le las să-mi macine, ca o moară stricată, neuronii. Scriu în primul rând pentru mine, împins de o nevoie de a zugrăvi întâmplări care, cred eu, au un mesaj, au un conținut puternic. O proză fără edulcoranți, fără amelioratori și potențiatori de aromă, asta încerc să creez”.
Miercuri, 30 noiembrie – Bianca Partenie a studiat Teorie şi Analiză Politică la SNSPA, este consilier parlamentar la Camera Deputaților.
Tot ce nu știai despre Moș Crăciun – Cum se strecoară Moș Crăciun pe nevazute și neauzite în casele oamenilor? Cum găsește de fiecare dată în sacul lui cadourile potrivite? Cum de zboară sania trasă de reni prin aer? Cum reușește Moșul să ajungă la toți copiii într-o singură noapte? Și câte nume are de fapt Moș Crăciun? Micuțul Timothy are multe intrebări! Spre mirarea lui, capcana pe care a meșterit-o chiar funcționează și Moș Crăciun e prins! Poate acum va primi răspuns la întrebările sale!
Joi, 1 decembrie – Horea Sibișteanu – a absolvit Facultatea de Construcții și Instalații a Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași în 2010 și un master de Inginerie Seismică la Universitatea Waseda din Tokio în 2013. A debutat în anul 2004 cu volumul de proză scurtă A șaptea viață (Editura Psihelp), iar cel de-al doilea volum de povestiri al său, Fetiș, a fost publicat în colecția n’autor a Editurii Nemira în mai 2019.
Întinde mâna Tiberiu – este o carte care se împarte permanent la doi: Tibi, cum îi spune familia, sau „grasu’”, apelativul folosit de băieții din cartierul de provincie, și Tiberiu, cum și-ar dori să fie reținut copywriterul din Capitală. Unul și același om, (sur)prins între copilărie și maturitate, între traume și împliniri, între relații și despărțiri, între 1990 și 2020, între personaje, între sexualități și așteptări, între frici, între nevoia de acceptare a propriilor identități și cea de afecțiune și validare, între moarte și viață. Între povești, la urma urmei. Care te așteaptă să ți le apropii.
Vineri, 2 decembrie – Marietta Dobrin se îndrăgostește de un italian, lasă familia și munca ei din CEC Bank și se căsătorește la Milano. 28 de ani mai târziu, Marietta scrie prima sa carte, Fata cu cimbru în buzunar, în care povestește experiența ei de imigrant.
Fata cu cimbru în buzunar – „Când o citești pe Marietta, este imposibil să nu te regăsești într-o frântură de poveste. Are darul să scoată la lumină amintirile adormite și, pentru câteva momente, să le facă să strălucească. Precum obiectele de preț ținute în cufăr de străbunicii noștri, în basme sau aievea, pentru că farmecul este tocmai călătoria pe această linie imaginară pe care ne întoarcem în copilărie sau în diverse ipostaze ale vieții” – Corina Ozon, scriitoare.
Luni, 5 decembrie – Eveline Păuna, jurnalistă și specialistă în comunicare. A primit numeroase premii, printre care: Premiul Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România pentru Talk-Show Cultural (2014), Premiul pentru Carte de Publicistică (volumul Dincolo de Ferestre – (tele)nuvelă din carantihna, Editura RAO, 2020).
Muzeul vârstelor – „Țineți în mâini o carte concentrată, ca o pastilă efervescentă. Ea capată note energizante atunci când găsește mediul favorabil pentru a developa gustul pentru cercetarea domeniului fascinant al psihicului uman. Eu l-am invadat având curajul pe care-l poate gusta doar un profan”, Eveline Păuna.
Marți, 6 decembrie – Cătălin Ungureanu, scriitor și jurnalist basarabean, a ajuns cunoscut după ce a scris o carte despre vedete.
Într-o zi! Terapia pumnului în moacă – „În astfel de momente îmi dau seama că încă n-am stabilit până la capăt cine și ce sunt. Aerul de om rațional, calm și binevoitor e oare contrafăcut? E un fals social asumat, în acord cu care prefer să fiu văzut? Adesea încerc să fiu corect, să fiu obiectiv, să înțeleg natura reacțiilor oamenilor și să-i tratez cu îngăduință dacă sunt de părere că nu au dreptate, însă de cele mai multe ori furia dă de știre chiar de la început. Sunt, de fapt, un tip impulsiv și fragil emoțional. Oare mă trădez atunci când adopt atitudinea asta aproape biblică și păstrez o expresie cumva impasibilă? Oare trebuie să-mi las impulsivitatea să se manifeste în momentul în care apare? Oare acela sunt eu de fapt?” (fragment din carte).
Miercuri, 7 decembrie – Ana Barton s-a născut într-un miez de iarnă cu ger năprasnic. Iubește cuvântul și tăcerea, familia și prietenii, rujul roșu-mac, apa minerală, lămâile și frunzele proaspete de mentă, pisicurile, cățelurile, viezurii melivori, urangutanii și pinguinii, să frământe aluat, să danseze până la epuizare și să scrie romane.
Ophanim – „Mi-am dat seama, în timp ce scriam cartea asta, că ea s-a născut dintr-o uimire și dintr-o inadaptare. Stau, ca un copil crescut de lupi, găsit din întâmplare și adus în jungla societății, și mă uit cum atât de mulți oameni aleargă fără zăbavă după excepțional, după extraordinar. după altfel. Și-n goana asta, se-ndepărtează din ce în ce mai tare unii de ceilalți, pentru că fiecare vede-n felul lui altfelul”, Ana Barton.
Joi, 8 decembrie – Cătălina Ene Onea, jurnalist, profesor de limbă și cultură română la Universitatea din Berlin.
33 – o carte în care se regăsesc eseuri, dar și corespondețe culturale, un volum de o sensibilitate profundă, 33 reprezintă, pentru autoare, un mod natural de a se exprima sufletește.
RADOR (28 noiembrie 2022)