Presa internațională comentează în continuare rezultatele summitului ministerial NATO de la București. ”La București, Statele Unite și aliații lor din NATO s-au concentrat asupra nevoilor urgente ale Ucrainei în materie de infrastructură militară și civilă. Kievul a declarat că a primit noi promisiuni de asistență militară, inclusiv echipamente de apărare aeriană, vehicule blindate și muniție, dar nu a oferit detalii”, citim în Washington Post. Potrivit surselor consultate de publicația americană, Ucraina a făcut presiuni asupra NATO pentru aderare, dar oficialii Alianței nu au oferit noi garanții în acest sens, declarând că obiectivul lor este în primul rând să ajute Ucraina să treacă prin război și prin iarnă. „Occidentalii vor să ajute Kievul să facă față gerului și întunericului”, titrează ziarul economic Les Echos, care subliniază că furnizarea de energie electrică se dovedește la fel de valoroasă ca și furnizarea de arme și muniții pentru a ajuta Ucraina să reziste în fața Rusiei. Analiștii militari sunt unanimi în a susține că Kremlinul, ale cărui forțe armate nu au înregistrat niciun progres de la sfârșitul lunii iunie, mizează în întregime pe o prăbușire a sistemelor de încălzire și de electricitate din Ucraina, pentru a împinge populația civilă să cerșească negocieri.
Cât privește perspectivele unui acord de pace, La Repubblica citează un mesaj clar adresat către doi actori cu influență majoră în acest moment: „China este foarte importantă pentru a împinge Rusia către un acord de pace. Dacă vrem pace, avem nevoie de o acțiune puternică din partea Chinei, a președintelui Erdogan, a Statelor Unite”, a declarat șeful diplomației italiene, Antonio Tajani, la București, în marja reuniunii miniștrilor de externe ai NATO. „Evident, pacea este pace dacă există dreptate”, comentează publicația italiană.
La Libre Belgique anunță că Uniunea Europeană propune un tribunal special pentru judecarea „crimelor de război ale Rusiei” și că Bruxellesul intenționează să utilizeze bunurile ruseşti îngheţate pentru a reconstrui Ucraina. Președinta Comisiei Europene a declarat că, pe lângă Curtea Penală Internaţională (CPI, cu sediul la Haga), instituția propune crearea unui tribunal special susţinut de Naţiunile Unite pentru a ancheta şi urmări în justiţie crimele de agresiune ale Rusiei împotriva Ucrainei. Washington Post vine cu unele precizări: propunerea UE reprezintă un pas spre un efort internațional mai amplu de a trage Rusia la răspundere pentru acest război – dar numai dacă ONU este de acord. Anunțul liderului european reprezintă un răspuns la apelurile Ucrainei pentru crearea unui tribunal special care să îi judece pe politicienii ruși pentru invazie, reamintește cotidianul american.
Presa francofonă acordă spații ample vizitei pe care președintele Emmanuel Macron o întreprinde în Statele Unite. ”Macron merge la Washington pentru a pecetlui reconcilierea cu Biden”, constată LA LIBRE BELGIQUE, adăugând că vizita de stat de trei zile ar urma să pecetluiască reconcilierea franco-americană după criza diplomatică gravă dintre cei doi aliați determinată de protecționismul comercial american din timpul administrației Trump.
La fel ca predecesorul său republican Donald Trump în 2018, președintele democrat l-a ales pe omologul francez pentru prima vizită de stat a mandatului său. După cum scrie Euronews, momentul-cheie al vizitei va fi joi, când șeful statului francez, însoțit în SUA de soția sa Brigitte Macron, va fi întâmpinat cu onoruri militare de către Biden, și va participa la o cină de gală și o întâlnire bilaterală în celebrul Birou Oval cu omologul său american.
„Este vorba despre onorarea celui mai vechi aliat al nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului american, John Kirby, citat de Euronews.
Cotidianul-fanion al presei franceze, Le Monde, recurge la un calambur în titlul articolului consacrat acestui eveniment politic: ”Emmanuel Macron vizitează SUA în calitate de aliat nealiniat”, și continuă în aceeași notă: ”Președintele francez speră să-și convingă omologul de la Casa Albă că «leadershipul» american nu este incompatibil cu «partnershipul» european”. Puterea americană nu trebuie să se bazeze pe slăbirea Uniunii Europene, insistă Parisul, care pledează pentru instituirea unui „parteneriat consolidat”, în ciuda unui raport puternic dezechilibrat. Emmanuel Macron va trebui să desfășoare la Washington talentele sale de diplomat, afirmându-și poziția de „nealiniere” fără a submina încrederea „prietenului american”, într-un moment în care invadarea Ucrainei de către Rusia arată vulnerabilitatea UE, este concluzia editorialului din Le Monde.
Ruxandra Lambru, Agenția de Presă RADOR