Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Ucraina va trece prin cea mai grea şi mai complicată iarnă de după Al Doilea Război Mondial, a declarat pentru Agenţia Naţională de Presă AGERPRES ambasadorul României în Ucraina, Alexandru Victor Micula. Acesta susţine că atât Ucraina, cât şi prietenii acesteia trebuie să se pregătească pentru această încercare, menţionând că nimeni nu trebuie să se lase intimidat de atacurile regimului Putin împotriva infrastructurii civile.
România se va implica în procesul de reconstrucţie a Ucrainei prin proiecte dirijate de Comisia Europeană, ca parte comună a efortului Uniunii Europene, dar şi prin proiecte care s-ar putea derula sub steag românesc, a declarat ambasadorul Micula. Şeful ambasadei române de la Kiev spune că România lucrează, în momentul de faţă, împreună cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, la mecanismul de finanţare a reconstrucţiei a Ucrainei. Foarte multe resurse ale României vor fi dirijate cu ajutorul Comisiei Europene ca parte comună a efortului Uniunii Europene. Ne dorim să avem şi câteva proiecte de reconstrucţie unde să punem steagul românesc, nişte proiecte de construcţie naţionale şi suntem în etapa în care evaluăm potenţiale zone unde am putea să implementăm astfel de proiecte şi să alegem domeniul în care să ne specializăm, ce anume să ne asumăm. România are o oarecare experienţă cu reconstrucţia şi modernizarea de grădiniţe în Republica Moldova. Trebuie să ne facem propriile evaluări, să discutăm cu instituţiile româneşti care vor fi implicate în proiect, precum şi cu autorităţile centrale şi locale ucrainene. Până când ne vom asuma un proiect naţional, vom continua să contribuim prin mecanisme multilaterale în ajutoarea Ucrainei, a afirmat Micula.
Ambasadorul României subliniază că nevoile ucrainenilor sunt foarte mari şi că acestea cresc exponenţial pe măsură ce ostilităţile continuă. Trebuie să recunoaştem efortul făcut de autorităţile ucrainene în primul rând pentru a încerca să aibă o listă actualizată a obiectivelor care trebuie să fie reconstruite, a adăugat Victor Micula, intervievat la Kiev de Ilie Pintea, trimisul special al Radio România Actualităţi.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio România Internaţional