Criza energetică din Republica Moldova s-ar putea estompa, în condițiile în care Chișinăul a ajuns la un acord cu autoritățile separatiste de la Tiraspol, prin care Republica Moldova permite livrarea unei cantități mai mari de gaze dincolo de Nistru și primește în schimb curent electric de la centrala de la Cuciurgan.
Aceasta asigura cea mai mare parte din curentul electric necesar în dreapta Nistrului, dar și-a întrerupt livrările la începutul lui noiembrie. Tot atunci, ca urmare a reducerii volumului de gaze furnizat de Gazprom, Chișinăul a redus la rândul său cantitatea care ajunge în Transnistria.
Criza energetică a forțat Republica Moldova să achiziționeze gaze și curent electric la prețuri mai mari, ceea ce a amplificat problemele economice generate de crize anterioare, despre care a vorbit politicianul și expertul economic Veaceslav Ioniță.
Veaceslav Ioniță: Vreau să cred că noi deja ajungem la capătul crizei. Doi ani de zile Republica Moldova primește unul pe altul șocuri – a fost pandemie, am avut secetă în agricultură, creșterea prețurilor resurselor energetice, războiul din Ucraina. Doar voi spune că la noi prețul la gazele naturale s-a scumpit de șase ori, un șoc pe care populația țării nu l-a avut nici pe aproape vreodată și doi: energie electrică, creșterea este deja de trei ori și cel mai probabil nu se finalizează aici.
Realizator: În perioada de vârf a crizei, România a asigurat energie pentru Moldova, iar începând de ieri a început să livreze și gaze naturale, a transmis trimisul nostru, Mario Balint./gpodea/schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 decembrie