Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Muzeul Naţional de Istorie din Chişinău a găzduit recent a 24-a ediţie a Târgului Internaţional de Caritate. Evenimentul a fost organizat de soţiile ambasadorilor acreditaţi la Chişinău şi mai multe femei de afaceri din Republica Moldova, a transmis Radio Chişinău. Reprezentanţii ambasadelor şi organizaţiilor internaţionale, ai ONG-uri locale, vânzători de obiecte de artizanat şi artă s-au reunit şi au împărtăşit din propria cultură, obiceiuri, preparate culinare şi şi-au expus lucrările, pe care vizitatorii le-au putut cumpăra.
La standul Ambasadei României la Chişinău, vizitatorii au putut cumpăra prăjituri, pâine şi alte produse tradiţionale de patiserie, obiecte decorative pentru sărbătorile de iarnă, gemuri, zacuscă sau vinuri româneşti. Evenimentul a reprezentat o campanie de colectare de fonduri pentru proiecte de caritate care vor fi implementate anul viitor în Republica Moldova, printre care: îmbunătăţirea asistenţei medicale pentru copii, susţinerea pacienţilor cu îngrijiri paliative şi atenuarea nevoilor refugiaţilor.
2) O sută de mame şi copii ucraineni, refugiaţi în judeţul Mureş, centrul României, au primit cadouri din partea lui Moş Nicolae prin intermediul unei organizaţii britanice, Operation Sabre. Aceasta este implicată de mai mulţi ani în ajutorarea mai multor asociaţii din tot judeţul, prin intermediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Cu ajutorul Crucii Roşii – filiala Mureş, au fost împărţite cadouri pentru refugiaţii ucraineni, la Casa Tineretului din Târgu Mureş. Asociaţia britanică a vizitat şi Centrul Materna din oraş, dar şi comunităţile din mai multe sate, inclusiv o persoană ucraineană imobilizată la pat.
Anul 2022 a fost o provocare pentru Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, ca urmare a crizei refugiaţilor din Ucraina. În calitate de coordonator al filialei Mureş a Crucii Roşii, Magda Bercea a reuşit să gestioneze o serie de acţiuni de ajutorare a refugiaţilor ucraineni care au ajuns în judeţul Mureş şi să colecteze prin voluntarii Crucii Roşii donaţii care au fost trimise în Ucraina. Pentru aceasta, de Ziua Naţională a României, prefectul Mara Togănel i-a acordat cea mai prestigioasă distincţie a judeţului Mureş, „Fibula de la Suseni” împreună cu Diploma de Excelenţă.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio România Internaţional